През изминалите десетилетия международният петролен картел ОПЕК се опита да

...
През изминалите десетилетия международният петролен картел ОПЕК се опита да
Коментари Харесай

Как ще се отрази политическото торнадо върху петролните цени

През миналите десетилетия интернационалният петролен картел ОПЕК се опита да повлияе на цената като управлява количествата петрол, които идват от сондажите в нефтените полета и стават налични за потребителите на всички места по света под формата на разнообразни нефтопродукти. Свидетели сме на образци по какъв начин водещите страни, добиващи нефт, се сплотяват, с цел да понижат продукцията си или пък да наводнят пазара, като оказват въздействие върху доставките в една или друга посока през последните десетилетия. Много постоянно тези страни не престават да употребяват господстващото си състояние при рандеман на черно злато като мощно икономическо оръжие.

Кралят принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (също прочут като MBS) без подозрение провокира съществени политически безредици в Близкия изток. Предположения за изиграната от него роля при подадената оставка на министър-председателя на Ливан оказа спомагателен напън върху сунитско- шиитското разделяне в Близкия изток.

Прякото влияние върху пазара докара до по-високи цени на петрола, а след случая петролът вид Брент доближи нови 52-седмични висоти. Исторически видяно, напрежението в Близкия изток докара до по-високи цени на петрола, само че това придвижване при цените на нефта надали е изненадващо за хората, следящи от близо тези процеси.

Доколко това е смело и удобно за нефтения пазар? Все още ли е уместно времето да се осланяме на историята, когато политическите опасности бяха главен фактор за възобновяване позициите на петрола? Струва ми се, че има капацитет за нещо друго тъкмо " зад ъгъла”, което към момента не е добре разкрито от медиите.

ОПЕК се събира в края на месеца, на 30 ноември. На последните няколко срещи коронованият принц MBS показваше " мускули” и събра задоволително поддръжка както от страните от ОПЕК, по този начин и от страните отвън ОПЕК, с цел да понижи равнищата на рандеман на черното злато. Още през октомври той поддържа разширението на тези съкращения до 2018 година Излишно е да се споделя, че съдействието сред ОПЕК и членовете отвън ОПЕК е от решаващо значение за стабилизирането и ребалансирането на петролния пазар.

Само едно нещо се е трансформирало този път - връзките сред Иран и Саудитска Арабия.

В съглашението за понижаване на добивите, контрактувано през 2016 година, на Иран бе разрешено някакво нарастване количествата петрол, които доставя на интернационалните пазари, заради неотдавна случилото се освобождение от комерсиално ембарго, наложено от Съединените щати през 2012 година. Би било любопитно дали Саудитска Арабия ще разреши на Иран да се наслаждения на спомагателен имунитет от присъединяване в съкращения този път.

След оставката на министър-председателя на Ливан, от Йемен към Саудитска Арабия бе пусната балистична ракета, за която се твърди, че има ирански генезис. Бих се обзаложил, че тези военни дейности ще са мотив от решаващо значение за създаване на мнение по време на срещата на ОПЕК - освен сред Саудитска Арабия и Иран, само че евентуално и с присъединяване на други сунитски и шиитски страни. Всичко това основава евентуално сложна среща на ОПЕК, към която пазарите са песимистично настроени за по-нататъшното редуциране на добиваните количества нефт.

Позиционирането на пазара преди срещата на ОПЕК и спекулативните чисти позиции демонстрират, че пазарът залага на " пара в свирката”, която да се чуе в края на месеца - чистите позиции на петрола да са на най-високо равнище... до момента. Ако срещата на ОПЕК приключи негативно, неподходящото влияние върху цените на петрола ще се задълбочи от огромния брой " бикове”, които ще се втурнат към изходите…

Американският лек нефт WTI сега се търгува покрай 58 $ за барел и се приближава до някакво равнище на устойчивост сред 57 до 62 долара/ барел, а за сорта вид Брент търговията е на равнища от съвсем 63 $ и съответна устойчивост сред 60 до 65 долара/ барел. За последно следени такива равнища бяха в средата на 2015 година. С оглед на това, че срещата на ОПЕК ще бъде опетнена от " саудитско- иранска” кръв, чакам цените на нефтения пазар да се нареждат на равнища надлежно за WTI към 58-62 долара/барел и Брент към 63-66 долара/барел. Дори в кратковременен проект цената да доближи равнища от 70 долара/барел, бързо ще се върне до упоменатите равнища.

*Авторът е енергиен специалист от Центъра за Балкански и Черноморски проучвания и сондажен инженер
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР