През изминалата седмица стана някакво чудо – успяхме да съберем

...
През изминалата седмица стана някакво чудо – успяхме да съберем
Коментари Харесай

Единственият дневен център за бездомни хора със зависимости в страната събира средства за нов дом

През миналата седмица стана някакво знамение – успяхме да съберем 90 000 лв. в границите на 7 дни, с цел да закупим контейнери, в които да преместим " Розовата къща ". Получихме изключителна поддръжка. Това каза Юлия Георгиева – основател на дневен център за хора със зависимости " Розовата къща " в предаването " Цветовете на България " на Радио " Фокус " .

До този миг " Розовата къща " се е помещавала в постройка чартърен, само че притежателите желаят парцелът да бъде освободен. " Оказа се, че няма нищо, което да дава отговор на условията на Министерство на здравеопазването, което да е със свободен наем. Започна една доста сериозна акция за търсене тук-там през Столична община, откъдето получихме изключителна поддръжка. Спряхме се на разновидността общината да отпусне терен, на който ние да сложим преместваема къща “, изясни Юлия Георгиева.

Събирането на средства продължава, добави тя.

" Розовата къща “ е единственият в страната дневен център за хора със зависимости. Той е основан преди пет години с помощта на дарения от частни лица. Дневно през центъра минават сред 40 и 50 индивида. Всеки месец към 100 подвластни получават храна, душ, облекла и помощ при решение на разнообразни проблеми, като да вземем за пример изваждане на персонални документи и ТЕЛК-ове. За петте години, в които действа " Розовата къща “, над 860 индивида са получили поддръжка от обществените служащи.

Според Юлия Георгиева Националната тактика за битка с опиатите на процедура не работи. " Никой не обръща внимание на тези стратегически документи. Просто там има написани някакви неща на хартия, а обособените министерства, които са виновни, нямат никаква връзка между тях, лявата ръка не знае какво прави дясната “, разяснява тя.

От пролетта на 2023 година " Розовата къща “ има делегиран бюджет. Проблемът съгласно нея не е в неналичието на финанси, а в неглижирането и замитането на казуса под килима. " Истината е, че политиците избират да не се занимават доста с това, да не приказват обществено, да не си поставят името зад обещания, свързани с хората със зависимости, което е доста, доста тъжно и безнадеждно. Когато направихме " Розовата къща “, една от главните цели беше да покажем на хората, че този модел работи и той работи добре. Това беше разпознато от Агенцията за качество на обществените услуги и те отпуснаха пари “, изясни Георгиева.

Официалната статистика сочи, че броят на децата, които използват опиати, нараства, а възрастовата граница пада непрестанно. " Българските възпитаници използват най-вече опиати, извънредно доста алкохол и цигари. Посягането към тези субстанции дава доста явен знак, че нещо не се случва както би трябвало. Трябва да се вкара качествена предварителна защита против опиатите, тъй като това, което се прави сега, е пожелателно. Трябва да вземем доста съществени ограничения и да поставяме качествена грижа за всички хора, които използват опиати “, съобщи Юлия Георгиева.

За да бъде ефикасна, политиката за битка с опиатите би трябвало да стъпва на четири съществени стълба, изясни тя: добра предварителна защита в учебно заведение, безвъзмездна качествена рехабилитация и терапия за хората, които към този момент използват опиати, понижаване на вредите от използването на опиати и на последно място – гонене и понижаване на предлагането на опиати. " В момента българската система обръща внимание единствено на преследването “, добави Георгиева.

Калина Свежин
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР