През изминалата нощ си отиде третият поред патриарх на България

...
През изминалата нощ си отиде третият поред патриарх на България
Коментари Харесай

Духовенството за патриарх Неофит: Благ и усмихнат, беше радост да бъдем до този великан на духа

През миналата нощ си отиде третият подред патриарх на България – Неофит . Той умря на 78-годишна възраст от многоорганна непълнота. Според известието на Българската патриаршия той е издъхнал в 22:22 ч. във Военномедицинската академия (ВМА) след дълготрайно боледуване. Той беше настанен във ВМА с белодробно заболяване края на ноември 2023 година . Ден на печал ще бъде разгласен в деня на поклонението пред главата на Българската православна черква.

" Тъжната новина за кончината на Българският патриарх Неофит ни заяви ген. Мутафчийски, както е по протокол, по-късно Светият синод и Софийската света митрополия разпоредиха дейностите, с цел да може опелото на Негово Светейшество да бъде квалифицирано ". Това съобщи пред първият викарий на патриарх Неофит свещеник Поликарп.

„ Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в съпоставяне на това, което душата ми и сърцето ми изпитва към него . Той беше незабравим свещеник , човек и отец. Той даде доста на всички , които бяхме към него ”, уточни той.

По думите му Българският патриарх е бил една кристално чиста персона. „ С неспокойствие чакахме да бъдем до него. Беше огромна наслада да бъдем до този исполин на духа , той ни беше образец ”, сподели още епископът.
 
„ Той беше харизматичен човек . Много мил , постоянно доста ухилен . Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а по-късно и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от метода, по който се показваше и отношението му към всеки един от нас, което се резервира до края ”, показа отец Силвестър Янакиев за персоналните си срещи с починалия български нравствен лидер Неофит.

Отец Янакиев описа и за една от срещите си с патриарха: „ Около 15 август – празника на Света Богородица, бяхме седнали да пием кафе в двора на Троянския манастир. Тогава патриархът ми сподели: „ Човек би трябвало да бъде по-спокоен ” , спомня си духовникът.
 
" Първият ни патриарх Кирил – един високо просветен интелектуалец. Вторият ни патриарх Максим беше човек на администрацията, на издръжливостта против управляващите по времето на комунизма. П атриарх Неофит се опита да вкара естетика, приятелство, съгласие в нашата черква ", съобщи от своя страна свещеник Тихон.

„ Бог да елементарни Негово Светейшество. Той не е единствено един спомен, беше един безпределно непретенциозен човек . Това, което ме поразяваше в него, беше желанието му за естетика в музиката и живота. Нещо, което нормално духовниците губят с времето ”, уточни той.

„ Познаваме се от 1959 година Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години ”, сподели епископът.

„ Това, което в никакъв случай не сте предполагали, е, че този мил дъртак имаше едно безпределно възприятие за комизъм. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да споделя всевъзможни случки по доста забавен метод ”, показа свещеник Тихон.
 
" Българският патриарх Неофит минава през доста значим път в живота си. Първо приемането на монашество, по-късно духовната връзка с умрелия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, основен секретар на Светия синод, ръководител на църковното настоятелство на храм-паметник „ Св. Александър Невски ”, съобщи варненският и великопреславски митрополит Йоан.

„ Ще го запомня с неговите добрина и откровеност. С това, че той ме въодушеви да потегли по духовния път, с помощта на прелестното служение като ректор на Духовната академия ”, добави той. 
 
Светият Синод се събира на изключително съвещание след гибелта на патриарх Неофит. На него се чака да бъде определен краткотраен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов нравствен лидер. 

Трябва да стане ясно и по кое време ще бъде денят на печал, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово светейшество. Погребението евентуално ще се извърши в Троянския манастир, само че към момента нищо не е обявено публично.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР