През изминалата година в България се наблюдават значителен икономически растеж

...
През изминалата година в България се наблюдават значителен икономически растеж
Коментари Харесай

Младежката безработица в България се оказа доста по-ниска от тази в ЕС

През миналата година в България се следят забележителен стопански напредък и подобряващата се обстановка на пазара на труда. Безработицата в страната е стигнала рекордно ниско равнище и през януари е била 4,8% - с 1,7 процентни пункта по-ниска от междинната стойност в Европейски Съюз. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по време на конференция за показване на отчета за България в границите на Европейския учебен срок 2019. Тя означи, че позитивна наклонност се следи и при младежката безработица, която е 11,8% - с 3,1 п.п. по-ниска от междинното равнище за Европейски Съюз (14,9%). 

За първи път през тази година подкрепяме работодателите с образования по характерни умения, които са съобразени с техните стратегии за работа. Това е значимо, тъй като в случай че желаеме да посрещнем потребностите на бизнеса със характерни умения, би трябвало да се съобразим с съответната стратегия на всеки един бранш, сподели заместник-министър Русинова. С обезпечения запас по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “ се планува към 24 000 безработни и неактивни лица да се включат в образование и претовареност.

През 2019 година започва и скица " Умения “, по която ще се обезпечи образование по професионална подготовка и основни пълномощия, както и характерни образования за минимум 5500 заети, безработни и дейни. От 1 април 2019 година започва и нов банкет на заявки от работещи за приемане на ваучер за образование по основни пълномощия или професионална подготовка, осведоми още Зорница Русинова. Документите се подават във всички Бюра по труда. За ваучери могат да аплайват заети над 54 години, както и заети със приблизително и по-ниско обучение, посочи Русинова.

През 2019 година Националният проект за деяние по заетостта планува броят на подготвените със средства от държавния бюджет да се усили с 10% спрямо 2018 година и да доближи 11 400 души. Предвижда се да се обучат по основни компетентности и 1000 заети в микро и макро предприятия. 

Русинова добави, че интеграцията на пазара на труда на хората с увреждания и на представителите на други групи в неравностойно състояние е във фокуса на Министерството на труда и обществената политика и държавното управление и към този момент са подхванати съществени промени в тази посока. Първата стъпка е приемането на Закона за хората с увреждания, в който са регламентирани наложителни квоти за наемане на хора с увреждания за предприятия с над 50 души личен състав, както и наказания при тяхното несъблюдение, сподели Русинова. Тя уточни, че новата правна рамка регламентира поддръжка, която страната обезпечава, с цел да могат работодателите да приспособяват работните места за хора с увреждания, както и тласъци за обезпечаване на тяхната претовареност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР