През изминалата година пазарът на недвижими имоти в България беше

...
През изминалата година пазарът на недвижими имоти в България беше
Коментари Харесай

Спекула или инфлация: Защо имотите в България поскъпват?

През миналата година пазарът на недвижими парцели в България беше меко казано разтревожен – цените растяха ненормално бързо, изключително през първата половина на годината. Към края на 2022 година сякаш обстановката стартира да се успокоява, а с настъпването на новата година даже се заприказва и за спад в цените.

Но каква е повода за невиждания растеж – далавера или проекция на инфлацията? Отговор на този въпрос потърсихме от Евгени Василев, шеф на Arco Real Estates. До 2021 година той е бил и член на „ Управителния съвет на Национално съдружие недвижими парцели ”.

Увеличаването им беше по-скоро отражение на инфлацията, само че е реалност, че се това се трансформира в далавера. От края на предходната година и началото на тази следим завръщане към някаква нормалност и усмиряване. Както във връзка с подписване на покупко-продажбите, по този начин и във връзка с договарянията и престоя на една оферта на пазара. Например, в случай че имаме понижение на цените от 5-6% на тази спекулативна база, това в действителност е връщане на цените към естествените нива “, изяснява Василев.

От наблюденията му на пазара излиза наяве, че към момента предлагането е много по-малко от търсенето. Дори споделя, че през 2022 година е станал очевидец на „ доста надценени парцели “, които обаче не са съумели в последна сметка да се продадат.

Това, което следим сега е, че хората са в позиция на изчакване и интензивно изследват пазара “, споделя той.

Според Василев не ставаме очевидци на действителен спад на цените поради инфлацията и изяснява прогнозите за понижение на цените на парцелите с лихвените проценти.

Обикновеният консуматор не е задължен да схваща от всички стопански индикатори, обикновено е да се доверява най-много на това, което се споделя в медиите. Често в тях се приказва, че лихвите по банковите заеми ще се качват и ипотечните заеми ще стават по-недостъпни. Съответно това би довело до понижаване на цените, което стопански е правилно, само че към момента не се случва в България “, споделя той.
Инвеститорите
Голяма част от вложителите в София и Пловдив не стопират да търсят нови парцели и имоти за застрояване. Само по себе си това значи, че вложителите като функционалност на пазара на недвижими парцели имат вяра в неговата опция да пораства и надлежно търсят благоприятни условия да влагат в покупка на нови имоти за изграждане на нови здания.

За мен това е сериозен знак, че нямаме оттегляне от пазара на вложители “, споделя Василев.

По отношение на строителите – те са били значима функционалност на пазара, съгласно шефа на Arco, до предходната година. „ Повечето строителни компании бяха извънредно ангажирани, надлежно имаше дефицит на това кой дейно да строи. От една страна, е обикновено цената да нараства, от друга - инфлацията извънредно оскъпи транспортните и енергийните услуги, както и строителната продукция, която набъбна с над 30% като себестойност. Съответно някои строители, които не бяха задоволително гъвкави, не съумяха да предложат положителни договорни условия на вложителите и отпаднаха от пазара още в края на предходната година “.
Затворените комплекси
Затворените комплекси към този момент се нареждат отвън централната градска част. Със сигурност това е един сериозен евентуален пазар, който занапред ще се развива, счита Василев. Но за момента такива планове са по-скоро в планова фаза или се строят и ще бъдат на пазара в идващите няколко години.

Това е бъдещето и не е нещо ново за пазара на недвижими парцели. Ако погледнем към Щатите, ползата към тези парцели се регистрира още в 70-те и 80-те години, след това Западна Европа през 90-те години и началото на този век. Това са трендове, които следват и в България. Тези парцели са малко по-скъпи, само че въпреки и по-бавно, в България се появи класа консуматори, която може да си разреши подобен вид парцели “, споделя Евгени Василев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР