През изминалата 2023-та година обажданията на Националната телефонна линия за

...
През изминалата 2023-та година обажданията на Националната телефонна линия за
Коментари Харесай

Близо 26 хиляди са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 за 2023 г.

През миналата 2023-та година позвъняванията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са 25709, от тях 7849 са съвещания за оказване на поддръжка, като близо 4050 са с деца, оповестиха от Агенцията.


Подадените сигнали за дете в риск са 1191, от тях 742 са за принуждение над дете. През миналата година има нарастване на сигналите подадени от телефон 112. От образователни заведения са получени 23, а 20 са от медицински лица. Наблюдава се наклонност повече от сигналите да се подават през летните месеци, като постоянно повода е обвързвана с нарушени права на деца, свързани с неспазване на правосъдни решения с избран режим на виждане от единия от родителите. Основна тематика, по която родителите търсят съвет от консултантите на НТЛД 116111, е по какъв начин да постъпят в избрана обстановка, обвързвана със фамилни проблеми и взаимоотношения сред разграничените родители.

Как да поддържат връзка по сред си, както и с възрастните е измежду най-честите тематики, по които децата търсят консултантите на Линията. През 2023 децата сред 14 и 16 години най-често са търсили съвет, консултация и поддръжка. Цифрите демонстрират още, че момчетата по-често употребяват се обаждат. Най-много позвънявания като цяло се регистрират през месеците януари и август, минимум през последните месеци от годината.

„ Националната телефонна линия за деца 116111 e извънредно значима. Необходима е безспорна непоносимост в обществото ни към актовете на принуждение над и сред деца. На Линията всяко дете и възрастен, угрижен за дете може да подаде сигнал, да бъде изслушан и подсилен в точния миг. Затова всеки би трябвало да знае този номер. Възрастните сме виновни за образеца, които даваме на децата си и сме длъжни да им демонстрираме нулева толерантност към насилието и експанзията “, съобщи доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.


Националната телефонна линия за деца на Държавната организация за протекция на детето работи непрекъснато, седем дни в седмицата, изцяло гратис и анонимно. През 2023 година ДАЗД започва и чат приложение за диалог и консултация с деца към НТЛД 116 111 всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа. В този период от време специалисти от Държавната организация за протекция на детето са разполагаем, с цел да отговорят на въпросите на децата. Чатът е наличен за всяко дете през формалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Както и при позвъняване на Националната телефонна линия за деца, по този начин и при свързване в чат приложението, диалога е неизвестен и изцяло безвъзмезден./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР