През изминалата 2022 г. семействата в Косово са похарчили средно

...
През изминалата 2022 г. семействата в Косово са похарчили средно
Коментари Харесай

За какво харчат парите си семействата в Косово?

През миналата 2022 година фамилиите в Косово са похарчили приблизително 8100 евро за хранителни артикули, обучение, опазване на здравето, превоз и други услуги, оповестява албанската редакция на Радио Свободна Европа, като се базира на данни на Косовската статистическа организация.

Данните на организацията, оповестени в края на септември, демонстрират, че най-голяма част от фамилния бюджет в Косово се отделя за закупуването на хранителни артикули. През 2022 година косовските фамилии са похарчили 300 % повече пари за храна, в сравнение с за битови разноски.

Тенденцията косовските фамилии да дават повече пари за храна, в сравнение с за битови разноски съществува най-малко от 2003 година, само че разликата сред двете не е била в никакъв случай толкоз огромна, колкото през 2022 година, отбелязва Радио Свободна Европа.

Сред най-купуваните артикули от фамилиите в Косово са самун, зърнени култури, месо, млечни артикули, яйца и зеленчуци.

Покачването на цените на питателните артикули в Косово водят до консумиране на повече от половината фамилен бюджет за храна за първи път от 2003 година насам.

В интервала 2003–2022 година разноските на косовските фамилии за храна са се нараснали с 15 %, за облекло – с 20 %, за превоз – със 75 %, а за опазване на здравето – с 200 %. 

Най-малък % от фамилния бюджет в Косово отива за обучение, което се дължи на безплатното обществено обучение в страната. Благодарение на това няма огромни разлики в разноските на хората от селските и градските зони.

Въпреки това се вижда разлика в парите, изхарчени за храна, при  различната степен на обучение на главата на фамилията. Данните сочат, че когато главата на фамилията е с по-висока степен на обучение, разноските за храна са доста повече.

Средната заплата в Косово е 520 евро, а минималната – сред 130 и 170 евро. През август 2022 година инфлацията на годишна основа в Косово беше 13 %, а през август тази година – 3,2 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР