През годините се изписаха редица статии за най-самотният човек на

...
През годините се изписаха редица статии за най-самотният човек на
Коментари Харесай

Последният оцелял: Мистерията около най-самотният човек на света

През годините се изписаха редица публикации за " най-самотният човек на света " - туземецът, който населява джунглите на Амазония и за който откривателите настояват, че е бил лишен от контакт с хора повече от 20 години. 

Въпреки че е обект на голям брой научни отчети и публикации в пресата, за него се знае прекомерно малко, а животът му е обгърнат в тайнственост за учените и любопитните хора, които желаят да научат повече за него.

Смята се, че той е единственият оживял от своето племе, което обитавало земи в щата Родония, Бразилия. Не е известно нито името на неговото племе, нито езикът, който са употребявали членовете му. Знае се единствено, че едни от последните му членове са били избити през 1995 година

Местните го назовават " Индианската дупка ", тъй като оставя след себе си дълбоки дупки, които употребява за хващане на животни и за укриване. В предишното са били забелязвани и други следи от него - сламени и ръчно направени принадлежности, както и стрели.

Досега е снимана единствено една негова фотография - от ФУНАИ - бразилската организация за контакт с племенните нации и индианците. Тя бива снимана от режисьор, който съпровожда чиновници на организацията и е показана за малко в бразилския документален филм " Corumbiara " от 1998 година

 Домът на туземеца

Наскоро мъжът бе уловен във видеозапис, на който се вижда по какъв начин сече дърво. От организацията настояват, че " са удовлетворени и сюрпризирани да открият, че индивидът е в положително здраве ".

" Той е доста добре, ловува, поддържа някои насаждения от папая и царевица ", твърди районният шеф на ФУНАИ Алтайър Алгайър.

Агенцията обаче мъчно би получила повече данни за него - в предишното той е стрелял по хора, поискали да се свържат с него. 

Мнозинството от племето му се счита за избито през 70-те и 80-те години, откакто покрай територията им е издигнат път, който усилва търсенето на земя за бизнес в региона.



В момента мъжът също е в заплаха, считат от ФУНАИ, тъй като в териториите, които населява, патрулират така наречен " пистолери " - наемници, които обикалят в региона за фермерите и притежателите на животни. През 2009 година краткотрайният лагер, повдигнат от наблюдаващите на ФУНАИ, бе претърсен от въоръжената група, а в символ на опасност те оставиха два револвера. 

В Бразилия живеят десетки откъснати от цивилизацията племена, които обаче са в заплаха точно поради нея и поради заболявания като грип, морбили или други постоянно срещани болести, само че имунитетът на хората от племената против тях е доста невисок.

" Той е знак на това, което губим - голямото човешко многообразие ", установи със съжаление Алгайър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР