През февруари проектът за високоскоростен разузнавателно-нападателен хеликоптер ФАРА отиде под

...
През февруари проектът за високоскоростен разузнавателно-нападателен хеликоптер ФАРА отиде под
Коментари Харесай

“Щеше веднага да се повреди в Украйна”. В САЩ разкриха основният проблем на армията

През февруари планът за високоскоростен разузнавателно-нападателен хеликоптер ФАРА отиде под ножа, а през март Пентагонът се отхвърли от нова самоходна гаубица с огромен обхват. След като проучиха опита от спора в Украйна, там осъзнаха, че той просто не може да издържи на темпото на актуалните военни интервенции. Прочетете какво не харесват американците в перспективната самоходна установка и с какво ще я заменят.

" Картонена " цев

Програмата за Цевна артилерия с усъвършенстван обхват - ЦАПО започва през 2019 година, а още на идната година пробното самоходно оръдие ЕксM1299 порази цел на рекордно за американските гаубици разстояние от 65 километра. Експерименталното самоходно оръдие е с дължина на цевта 58 диаметър, инсталирано на шаси M109A7 “Паладин ”. Известно е, че един от прототипите е оборудван с оръдие ЕксM907E2. По време на тестванията през декември 2022 година съумя да изстреля умел управляем снаряд ЕксM1155 на разстояние 110 километра.

Друга иновация на гаубицата ЦАПО е автоматът за зареждане. Той се появи на “Паладин ” едвам през 2012 година, с приемането на модификацията A7. Очакваше се скорострелността на перспективната самоходна установка да доближи 10 изстрела в минута. Освен това е планувана интеграция с разследващи и огневи очертания, за които са създадени профилирани дронове. Самоходното оръдие се оказа високотехнологично, тъкмо и далекобойно. И безусловно непригодно в актуалната война.

Изпитанията на партида от 18 бойни машини демонстрираха, че оръжието е доста бързо изхабяващо се. Според ръководителя на снабдяването на Пентагона Дъг Буш главната причина за анулацията на програмата са редица инженерни проблеми, по-специално извънредно ниската жизненост на цевта. Артилеристите от ВСУ, воюващи на немски самоходни оръдия ПзХ-2000, се сблъскаха с този проблем: ресурсът на техните дула също се изчерпва доста бързо.

През 2019 година, при започване на програмата ЦАПО, американската войска разчиташе на опита от спорове с ниска активност с невисок разход на муниции. В Украйна се оказа, че с изключение на далечината и точността на огъня е извънредно значима опцията за продължителна пукотевица. Пентагонът добави още нещо към предходните условия - издръжливостта на съставените елементи и нараствания им експлоатационен живот.

Американците ще търсят сурогат на очуканото си самоходно оръдие M109 “Паладин ”, което е на въоръжение от 1963 година, от съдружниците от НАТО, които са доста по-напред в артилерията. По-специално, с помощта на системи като гореспоменатия немски ПзХ-2000, английския AС-90 Braveheart или френския CAESAR.

" Златен " първообраз

Още в края на 80-те години експерти от концерна “Дженерал Дайнамикс ” започнаха да създават перспективна бойна машина, която през 1994 година получи обозначението ЕксM2001 “Крусейдър ”. Конструкторите бяха изправени пред задачата да основат мобилно, дейно и далекобойно самоходно оръдие, превъзхождащо M109A6. Използвахме най-модерните технологии. Работните места на екипажа бяха оборудвани с комплекс от радиоелектронно и навигационно съоръжение, изчисляващо ъглите на ориентиране, следящо положението на съставените елементи на транспортното средство и други.

Осигурен е и автоматизиран зареждач. Автоматизираният склад на бойното поделение съдържа 48 снаряда от разнообразни видове и 208 модула за заряд. Скорострелност - 10 изстрела в минута. В режим " залпов огън " самоходното оръдие изстрелва осем поредни снаряда. С висока избухлива фрагментация обсегът доближава 40 километра. Освен това се възнамерява в боеприпасите да се включи управляем снаряд “Екскалибур ”, който да поразява цели на разстояние до 57 километра. Проектът беше оценен на 11 милиарда $.

Първият първообраз беше изпитан в края на 1999 година и изцяло удостовери изчислените характерности. Искаха да пуснат “Крусейдър ” в употреба до 2008 година, само че през май 2002 година Пентагонът затвори програмата заради несъразмерни разноски. Факт е, че всяко от серийните самоходни оръдия ЕксM2001 ще коства на хазната 25 милиона $. За съпоставяне: ПзХ-2000, единствено малко по-отстъпващ на “Крусейдър ”, струваше към 4,5 милиона през тези години.

Отучиха се по какъв начин да строят

Друго перспективно самоходно оръдие ЕксM1203 НЛОС стана част от огромната стратегия “Бъдещи бойни системи ” за превъоръжаване на сухопътните сили на Съединени американски щати. Основната разлика сред това самоходно оръдие и M109A6 е доста по-ниското му тегло, 18 тона против 32, което опростява превозването по въздух. Хибридното задвижване, леката цев и затвор, по-ефективна дулна спирачка, сменяема керамична ризница, система за дейна отбрана, модулни барутни заряди и система за лазерно запалване, автоматизирано зареждане. Разбира се, най-модерното радио-електронно съоръжение и висока автоматизация: екипажът е единствено от двама души.

Въпреки това през 2009 година тази стратегия също беше затворена заради промени в отбранителната тактика. Тогава Пентагонът не обмисли опцията за всеобщо потребление на артилерия в дълготрайни спорове с висока активност. Те взеха решение да усилят огневата мощност посредством по-нататъшна рационализация на ветеранските самоходни оръдия M109. Както сподели отрицателният опит на програмата ЦАПО, този път също е задънена улица.

В актуалната война " златните " гаубици за десетки милиони долари с дула, които се чупят след хиляда изстрела, са прекомерно огромен разкош даже за големия американски боен бюджет. В допълнение, специфичната военна интервенция на Русия в Украйна потвърди, че през днешния ден даже оптималният обсег на такова оръжие не е задоволителен, с цел да отбрани установката и екипажа от удар от доста по-евтин и по-точен дрон камикадзе.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15647Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед14137Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3871425 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед37563Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед118304Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165223Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129172Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118304Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед117266Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96605Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторс
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР