През февруари догодина започват преговори по проект за глобално споразумение

...
През февруари догодина започват преговори по проект за глобално споразумение
Коментари Харесай

СЗО иска глобално споразумение за борба с пандемиите

През февруари следващата година стартират договаряния по план за световно съглашение за по-добра битка със идната пандемия. Това реши Световната здравна организация след тридневни полемики в Женева, оповестява " Асошиейтед прес ". От понеделник 194-те страни членки на СЗО приготвят контракт за пандемията, чиято цел е да подсигурява, че неправилната реакция, трансформирала COVID-19 в международна рецесия, няма да се повтори.
Прочетете още
В последния ден от договарянията те " се съгласиха да разработят първия план на правно обвързващо съглашение, предопределено да защищити света от бъдещи пандемии ", показват от СЗО.

" Този " нулев план " на съглашението за пандемиите, затвърден в Конституцията на СЗО, ще бъде разискван на 27 февруари 2023 година ", добавя се в изказването на организацията.

Решението идва няколко дни преди третата годишнина от появяването на ковид в Китай, преди той да се популяризира в целия свят, причинявайки най-тежката пандемия от век насам. Вирусът аргументи гибелта на 6,6 милиона души, коства на страните трилиони долари и разкри неравенството в достъпа до опазване на здравето и медикаменти по света.

Въздействието на пандемията върху човешкия живот, стопанските системи и обществата като цяло в никакъв случай не би трябвало да бъде забравяно, подчерта Прешъс Мацосо от Южна Африка, член на преговорния орган на СЗО, който ще работи по плана.

" Най-добрият късмет, който имаме през днешния ден като международна общественост, да предотвратим повтаряне на предишното, е да се обединим и да разработим световно съглашение, което да защищити обществата от бъдещи пандемични закани ", уточни още тя.

Въпросният концептуален " нулев план " ще би трябвало да ускори готовността на страните, като в същото време вземе поради въпросите за справедливостта, разясни Мацосо.

Предизвикателството в последна сметка ще бъде намирането на баланс сред самоуверен метод и благоприятни условия за деяние и решение, с което всички страни могат да се съгласят.

Памела Хамамото, водещият договарящ от страна на Съединените щати, съобщи по-рано през седмицата, че " има доста неща, които би трябвало да се трансформират ", преди Съединени американски щати да подпишат плана.

Тя означи, че Вашингтон желае да види бистрота в съглашението - да вземем за пример заричане за бърз и изчерпателен продан на данни сред страните.

Процесът за реализиране на съглашение стартира в края на 2021 година, като се планува правно обвързващ текст да бъде признат до пролетта на 2024 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР