През февруари 2016 г. епидемиологът по инфекциозни болести Стефани Стратди

...
През февруари 2016 г. епидемиологът по инфекциозни болести Стефани Стратди
Коментари Харесай

Никакви антибиотици не подействаха, така че тази жена се обърна към естествен враг на бактериите, за да спаси живота на съпруга си

През февруари 2016 година епидемиологът по инфекциозни заболявания Стефани Стратди държеше ръката на умиращия си брачен партньор и го наблюдаваше по какъв начин губи изтощителна борба против смъртоносна зараза със супербактерия.

След месеци на възходи и падения лекарите преди малко й бяха споделили, че брачният партньор й, Том Патерсън, е прекомерно покрит с бактерии, с цел да живее.

„ Казах му: „ Скъпи, времето ни изтича. Трябва да знам дали искаш да живееш. Дори не знам дали ме чуваш, само че в случай че ме чуваш и искаш да живееш, апелирам те, стисни ми ръката. “

„ Изведнъж той стисна доста мощно. И си помислих: „ О, ужасно! “ И тогава си помислих: „ О, мамка му! Какво ще върша?' "

Това, което реализира по-късно, елементарно можеше да се назова чудотворно. Първо, Strathdee откри неразбираемо лекуване, което предложи искрица вяра - битка със супербактериите с фаги, вируси, основани от природата, с цел да ядат бактерии.

След това тя убеди фаговите учени от цялата страна да ловуват и кълват през молекулярни купи сено от отпадни води, блата, езера, трюма на лодки и други съществени места за размножаване на бактерии и техните вирусни съперници. Невъзможната цел: бързо намиране на дребното извънредно неповторими фаги, способни да се борят със характерен вариант резистентни на антибиотици бактерии, които безусловно изяждат брачна половинка й жив.

След това Американската администрация по храните и медикаментите трябваше да даде зелена светлина на този необоснован коктейл от вяра и учените трябваше да пречистят сместа, тъй че да не е смъртоносна.

И въпреки всичко единствено три седмици по-късно Стратди следи по какъв начин лекари инжектират венозно сместа в тялото на брачна половинка й и избавят живота му.

Тяхната история е история на неумолима непримиримост и необикновен шанс. Това е светеща респект към голямата добрина на непознатите. И това е история, която просто може да избави безчет животи от възходящата опасност от резистентни на антибиотици супербактерии – може би даже вашия личен.

„ Изчислено е, че до 2050 година 10 милиона души годишно – това е един човек на всеки три секунди – ще умират от зараза със супербактерия “, сподели Стратди пред аудитория на Life Itself, събитие за здраве и уелнес през 2022 година, показано в партньорство със CNN.

„ Тук съм, с цел да ви кажа, че врагът на моя зложелател може да бъде мой другар. Вирусите могат да бъдат медикаменти.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР