През дните точно преди Хелоуин повърхността на Слънцето е кипяла

...
През дните точно преди Хелоуин повърхността на Слънцето е кипяла
Коментари Харесай

Слънцето е облъчило Земята с мощно изригване

През дните тъкмо преди Хелоуин повърхността на Слънцето е кипяла от изключителна интензивност, взривявайки мощни прояви на радиация към Земята, споделя НАСА.

По принцип повърхността на нашата планета е предпазена от галактическата радиация от атмосферата, само че сходни експлоадирания могат да причинят безпорядък в GPS системите и информационните спътници.

Едно от тези слънчеви изригвания е било толкоз мощно, че е класифицирано като изригване от клас X1. То е документирано на 28 октомври, споделят специалистите на НАСА и прибавят, че е било едно от най-интензивните по рода си.

Видео, оповестено от НАСА, демонстрира спектакъла в придвижване и акцентира още един път поразителната мощ на нашата звезда.

Слънчевата стихия е провокирала също ослепителни полярни сияния (северно сияние) в нощното небе над сектори от Северна Америка.

От декември 2019 година интензивността на Слънцето става все по-силна, което е част от естествения му безоблачен цикъл. Всеки цикъл продължава към 11 години, нараствайки от цялостно мъртвило до стихия и назад.

Слънчевата интензивност може да докара до такова нагорещяване, че магнитните полюси на Слънцето в последна сметка се обръщат, изхвърляйки големи количества безоблачен материал в този развой.

Най-силното слънчево изригване от клас Х, записано в миналото, е изригване от клас Х28, което значи, че е било 28 пъти по-мощно от изригването състояло се в този момент на 28 октомври, споделя НАСА. Може да е било даже по-мощно от това, защото датчиците не могат да измерят по-високо равнище.

Тези събития са най-големите детонации в Слънчевата система и могат да отделят толкоз сила, колкото милиард водородни бомби, споделят още от НАСА. Така че, макар че Слънцето дава живот на Земята, има и капацитет за извънредно заличаване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР