През декември трябва да бъде факт договорът с Европейската инвестиционна

...
През декември трябва да бъде факт договорът с Европейската инвестиционна
Коментари Харесай

През декември ще бъде факт договорът с Европейската инвестиционна банка за финансиране на интерконектора Гърция – България

През декември би трябвало да бъде реалност договорът с Европейската капиталова банка за финансиране на интерконектора Гърция – България, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя взе участие в кръгла маса на тематика „ Рискове и вероятности за енергийната сигурност на Югоизточна Европа “, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Когато приказваме за енергийна сигурност, е значимо да знаем, че тя постоянно е директно обвързвана с националната сигурност и стопанската система на народите. Преди месеци завърши българското европредседателство и един от главните ни цели в региона на енергетиката бяха Западните Балкани – работихме да внедрим този район в енергийната сигурност и да вървим към консолидиране на пазарите “, съобщи Петкова.

Тя уточни, че в управническата стратегия плановете в региона на природния газ за посочени категорично, като са дадени и периодите, в които те би трябвало да се случат. „ Вече е реалност първата интерконекторна връзка с Румъния. Важен план е и построяването на интерконектора България – Сърбия. Що се отнася до интерконектора Гърция – България – той е един от основните за Балканския район. Неслучайно този приоритет е избран от Европейската комисия като един от седемте топ целта в региона на енергетиката за нашето европейско семейство “, сподели още Петкова и изясни, че реализацията на този план е необратим развой.

„ Към сегашния миг планът е в своята решаваща фаза – завършват се публичните поръчки. Беше преодолян един доста значим стадий, обвързван с това планът да получи изключение от разпоредбите за достъп. В момента работим по сключване на контракта за финансиране с Европейската капиталова банка и се надявам при започване на декември той да бъде реалност “, съобщи енергийният министър и уточни, че държавната гаранция за този план е 110 млн. евро.

„ Работим за междуправителствено съглашение сред Гърция и България, което да подсигурява устойчивостта на плана за в бъдеще. Усилията, които се поставиха по него, бяха в действителност доста “, съобщи Петкова.

Започна построяването на електропровод от Варна до Бургас, който се финансира от Европейската комисия (ЕК) с 30 млн. евро, заяви още министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР