През чумавото“ е разказ на Йовков, включен в Старопланински легенди“,

...
През чумавото“ е разказ на Йовков, включен в Старопланински легенди“,
Коментари Харесай

Филмът Чума тръгва по кината

„ През чумавото “ е роман на Йовков, включен в „ Старопланински митове “, като сборникът излиза през 1927 година

97 години след излизането на творбата на Йордан Йовков, Иван Владимиров режисира филм, който носи кратичкото заглавие „ Чума “. Матей Мичев и Евелина Бибова са влюбените млади, които показват на екрана сюжета на проф. Боян Биолчев. Главната роля е за Свежен Младенов.

„ Чума “ е сниман в полуразрушена махала на село Каменица. Специално за снимачния развой са възобновени посредством декори и някои от къщите. По време на фотосите Евелина е едвам на 16. И тя, както и първокурсника тогава в НАТФИЗ Иван, дебютират точно в „ Чума “.

Страшната болест пък е това нещо, посредством което низките ни пристрастености се оказват на напред във времето. Чорбаджи Юрдан и неговият наследник Йоно се завръщат от хаджилък, само че заварват съселяните си уплашени и напряко изнемощели. Чумата се е настанила при тях. Онова, което идва, обаче е по-страшно и от нея…

Макар и свободна интерпретация, филмът си слага за цел да резервира посланието на Йовков. На всичко от горната страна и самата премиера на „ Чума “ е на 19 януари – остарелия Йордановден.

Източник: artday.bg

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР