През България ще преминава газ за Македония. Това стана ясно

...
През България ще преминава газ за Македония. Това стана ясно
Коментари Харесай

През България ще преминава газ за Македония

През България ще минава газ за Македония. Това стана ясно на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с македонския министър председател Зоран Заев, който е на посещаване в България. Да се сътвори взаимна работна група, която да изследва опциите за създаване на междусистемна газова връзка сред България и Македония, предложи на срещата министър Петкова. Македонската страна е осведомена с концепцията на България за газоразпределителен център и опциите, които той ще обезпечи за достъп до природен газ от разнообразни източници, стана ясно още по време на срещата. В диалога Зоран Заев удостовери интереса на нашите съседи да получават синьо гориво от българската страна.

Още през 2012 година газовите оператори на двете страни са разговаряли по концепцията за създаване на интерконектор и тогава „ Булгартрансгаз " е дал поддръжка за плана, напомни Петкова. По нейните думи, работата по бъдещия интерконектор би трябвало да продължи с информация за предпроектното изследване и за пазарния интерес към връзката.

Министър Петкова осведоми македонския министър председател Заев за напредъка по създаване на интерконекторите със Сърбия, Турция и Гърция.

Македонският министър председател Зоран Заев удостовери, че един от главните цели на новото държавно управление е енергетиката. Той осведоми министър Петкова за обезпеченото финансиране в размер на 2 милиарда евро за газифициране на страната. Засега единствено община Струмица е газифицирана, само че ние желаеме да покрием най-малко 63% от отоплението на детски градини и общински здания с газ, сподели Зоран Заев. По неговите думи, България може да обезпечи експертизата за осъществяване на тази цел. Заев напомни също, че в множеството случаи Македония разчита на импорт от България при дефицит на електрическа енергия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР