През България може да се транзитират около 20 млрд. куб.м

...
През България може да се транзитират около 20 млрд. куб.м
Коментари Харесай

Асен Василев: При възможност ще поискаме изключение за ембаргото на руския петрол

През България може да се транзитират към 20 милиарда куб.м газ за целия район. Поискали сме инспекция от няколко партньорски служби дружно с Национална агенция за приходите накъде са тръгнали парите от "Турски поток ", откакто е направено заплащането към "Аркад ". До средата на май ще употребяваме азерския газ и поддоставки от гръцкия пазар Какво в действителност се случи - " Газпром " ли ни спря газа, или ние направихме по този начин, че той да бъде спрян, с цел да се отървем от зависимостта към Русия, като използвахме настояването за заплащане в рубли?
Нашият контракт с " Газпром " ясно споделя, че би трябвало да се заплаща в долари. Дойде искане за заплащане в рубли. Поставихме въпроси, които са свързани с това, че ние губим надзор над доларите, преди да се удостовери, че заплащането е приключено, защото то е приключено, когато рублите се заверят по сметка. Също по този начин рублите се обменят по курс, над който нямаме безусловно никакъв надзор. И въпросът е без значение от курса дали заплащането ще се признае за приключено. Не получихме отговори. И по тази причина си направихме заплащането в долари. След което няколко дни по-късно то беше първо заверено по сметките на " Газпром " и признато, по-късно върнато към нас. Така че ние изпълнихме всички условия по контракта. Ако " Газпром " реши да извършва изискванията по контракта, няма никакъв проблем това да се случи, той не е преустановен..

Така че българското държавно управление под никаква форма не е казвало на " Газпром " " спрете ни газа ", не сме отказвали да изпълняваме контракта и не сме нарушавали каквито и да е условия. Условията бяха много жестоко едностранно нарушени от съветската страна, за което ние сега работим по арбитраж и сме подали към Европейската комисия искане да се прегледа корист с господстващо състояние на пазара.
Обсъждано ли беше в обединението решението дали да се отваря сметка в рубли?
Обсъждано е на Министерски съвет на оперативно съвещание.
Реклама Изглеждаше, че държавното управление е готово за този акт. И за първи път българската страна се оказа готова за спешна обстановка. И оттова идва чувството, че вие сте очаквали прекъсването на газа.
Всъщност на Министерски съвет беше разисквано тъкмо това, което ви описах - че ще желаяме уточнения и че в това време ще си платим в долари, както е по контракт. Иначе, що се отнася за едностранно прекъсване на газа, подготовката върви още от февруари месец, както нееднократно съм споделял, защото имаше вид Европейският съюз да наложи наказания, имаше вид Русия много по-рано едностранно да спре газа. Така че трябваше да бъдем подготвени за този сюжет.
Как успяхте да се подготвите - какво тъкмо направихте? Нямаше търгове от страна на " Булгаргаз " за опазване на потенциал.
Първо, още при започване на март направихме проучване на съществуващите газови връзки на България и какъв потенциал те могат да носят от юг на север. Стана ясно, че имаме потенциал от порядъка на към 20 милиарда кубически метра, които могат да се придвижват от юг на север, даже без да се употребява трасето на българско-гръцката връзка, което ще стане механически приключено в края на юни.
Става дума за потенциала на остарелия Трансбалкански газопровод?
Трансбалканският газопровод плюс реверсивната връзка Кулата - Сидерокастро. На първия имаме към 17 милиарда куб.м, а на съществуващата връзка с Гърция - съвсем 2 милиарда куб.м. Освен това имаме свободен потенциал по тръбата на " Турски поток ", която не е изцяло употребена. Отделно се обследва потенциалът за това какво може да подадем към Румъния отново по остарелия Трансбалкански газпровод, по връзката, която е при Русе. И също по този начин през Сърбия по директната тръба.
Няма ли проблем, че трасето на Трансбалканския е резервирано от " Газпром " до края на тази година?
Не е резервирано. Имаше остатъчен потенциал, само че знаете, че България сама се отхвърли от директните такси по Трансбалканския газопровод, с цел да бъде пуснат " Турски поток ", и тогава се нанесе вреда за 2 милиарда лв.. Тоест " Турски поток " у нас ни струваше 3 милиарда да го построим плюс пропуснати изгоди от 2 милиарда по обезпечен пренос по Трансбалканския. Така че са свободни тези потенциали.
Реклама
Следващото, което направихме, е да забележим, че има свободен потенциал на терминалите за полутечен газ в Гърция и в Турция. Започна подготовката на междусистемното съглашение сред " Булгартрансгаз " и турската страна, защото там няма междусистемно съглашение. Започна подготовката по довеждане докрай на междусистемното съглашение сред " Булгартрансгаз " и Румъния. И двете би трябвало в границите на тази седмица да бъдат подписани.

На " Булгаргаз " му беше дадена задача да се приготви при положение на прекъсване на доставките от Русия да може доста бързо да направи търгове за LNG терминалите.

Започнаха още от януари диалози с азерската страна, с цел да се прекъсне този анекс от предходната година, с който се отхвърляме да получаваме задачите количества, а също така и да договорим отвън контракта спомагателни количества на борсова цена. Тези договаряния също чакаме да приключат в границите на тази седмица.

И не на последно място - в Европа се одобри да се прави общо пазаруване на газ. Така че да не би трябвало ние да си търсим нашите, жестоко казано, 12 кораба, тъй като това е годишното количество, което ни е нужно. А да поръчваме на едро за целия район, което са към 20 милиарда куб.м, което може да се транзитира през България. Точно в тази връзка беше готова срещата на 5 май с енергийните министри от района плюс Турция и Азербайджан.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Политика 3 Свят Реклама Тази среща е била готова преди прекъсването на газа?
Преди това беше стартирана среща на равнище министри, с цел да се търси общо пазаруване на газ. След прекъсването на газовите доставки и визитата ни в Брюксел Европейската комисия сподели, че първата група за общо пазаруване, която ще обгръща Югоизточна Европа, Украйна и Италия, ще бъде разположена в България. И в действителност тази намира се употребява за тази цел. Тук ще дойдат специалисти по инфраструктура и по договорните връзки за газовата инфраструктура, за електрическата инфраструктура също по този начин, защото може да се направи заменяне на газ към електричество, т.е. да се понижи потреблението на газ там, където е допустимо. И тези специалисти остават да работят в София, до момента в който не се намерят общи решения за цялостната съгласуваност плюс общи решения за пазаруване и график на доставки на LNG, както и каквото може да пристигна в допълнение по Южния газов кулоар, тъй че да се обезпечи освен в България, а за целия район. Защото България може да се обезпечи елементарно - ние имаме дребна консумация - от 12 до 15 кораба на година. Но обезпечавайки района, може да реализираме много по-ниска цена на газа, който и ние ще употребяваме.
Как тъкмо решихте съответният случай със прекъсването на газа, тъй като там има един противоречив миг за резервирания от МЕТ потенциал?
В деня, в който беше спряно подаването на газ от " Газпром ", " Булгаргаз " изпрати към безусловно всички компании, които доставят LNG в района, предложения за доставка от средата на май. Всеки, който може, да се отзове.
А доникъде на май ние с какво караме?
До средата на май имаме азерския газ, поддоставки от гръцкия пазар плюс мисля, че има дребни количества, които ще се изтеглят от " Чирен ". Но главно гръцки спот пазар и азерски газ. След това сме обезпечили LNG, тъй че ние да нямаме проблеми за месец и половина напред. В това време ще се конституират общите покупки на газ и се надяваме в границите на идната седмица-две да имаме една доста ясна стратегия, с доста ясно ценообразуване. Мандатът, който е заложен от Европейска комисия, е от в този момент до края на май следващата година, т.е. да се изпланира цялостната консумация за целия зимен сезон един път като натоварване на мрежите и повторно като търговски контракти, с които да може да се зареди районът.
Не ви ли тормози фактът, че Людмил Йоцов - сегашният шеф на " Булгаргаз ", е бил до преди два месеца шеф на МЕТ?
Честно казано, това го научих след това от пресата. Но това, което направи " Булгаргаз ", е всички, които доставят в района, да получат оферта да доставят газ едновременно, при едни и същи условия. Който е дал най-хубавите условия, той е доставил газа. Той се доставя на борсова цена, доколкото знам. Това беше единственото, което мен ме интересуваше - цената, на която се доставя.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Може би има значение въпреки всичко комисионата, която се взима?
Доколкото знам, се доставя на борсова цена с включена комисиона. Всичките са дали предложения, оттова нататък сме избрали най-евтината оферта.
Имаме поръчка, че газовата връзки с Гърция, че ще е подготвена до края на юни. Експертите обаче споделят, че няма да може да се употребява до октомври. Каква е вашата информация по този въпрос?
Моята информация е, че ще е подготвена в края на юни. А какъв брой бързо може да се употребява е въпрос на напредване на хартия по-късно. Не става въпрос за техническа работа или в допълнение тестване. И аз съм сигурен, че и българският регулатор, и гръцките сътрудници ще придвижат хартията оптимално бързо.
Това е основно, с цел да може да се нагнети задоволително количество и в " Чирен ".
Това е една от връзките. В момента, както споделих, имаме 20 милиарда куб. метра потенциал, които могат да влязат в България без интерконектора. Той е значим за зимния сезон, когато би трябвало да има повече подаване.
Азерите имат ли подготвеност да доставят на договорна цена или единствено по борсова?
Те имат обвързване от 1 юли да доставят 1 милиарда кубика по договорна цена.
Не е ли противоречиво дали това може да стане преди построяването на газовата връзка?
Не е противоречиво. Ако погледнем контракта, в клаузата написа, че те би трябвало да доставят на Комотини или най-близката точка на гръцката газопреносна мрежа, ако не е издигната българско-гръцката връзка. Тоест категорично е планувано в контракта, че в случай че не е издигнат българско-гръцкият интерконектор, се доставя на най-близката точка в Гърция. Това за какво в контракта е един въпрос, който ние сме изпратили към прокуратурата.
Те се базират на правно мнение от британски консултанти.
Ако погледнем предходни правни мнения, там пък има изразени терзания, че в действителност договорът може да се интерпретира по другия метод и ние би трябвало да вземаме газа на другата точка.
Няма по какъв начин да не ви попитам и за " Турски поток ". Там също бяха установени нарушавания на трудовото законодателство, на процедурите за публични поръчки. Но не наподобява държавно управление да е направило проверка на този план и да го е осветлило.
Доколкото знам, част от нарушаванията по този контракт също са в прокуратурата. Това, което ние направихме, е да проверим публичната поръчка към " Аркад ". Там са си спазили процедурите. Това, което може да се направи, е дълбочинно следствие - да се види дали са спазени екологичното, трудовото законодателство и по какъв начин е ставало внасянето на служащи от Русия и Беларус - със или без работни визи. Тази инспекция, доколкото знам, тече сега. И не на последно място, това, което сме поискали от няколко партньорски служби дружно с Национална агенция за приходите, е откакто е направено заплащането към " Аркад ", накъде са тръгнали парите.
България ще се съгласи ли с общата позиция на Европейски Съюз за ембарго на съветския нефт, или ще желае изключения, както се чува за Унгария или Словакия?
България може чисто софтуерно без съветски нефт, само че това би оскъпило доста горивата. От тази позиция, в случай че Европейска комисия планува изключения, ние бихме желали да се възползваме от тези изключения, защото това е в най-хубавия интерес на българските консуматори, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция " стопираме всичко за всички " - е едно. Но в случай че има изключения, ние ще се възползваме от правото си да употребяваме същото изключение.

Втората част от изявлението на Асен Василев - за антиинфлационните ограничения на държавното управление, минималната работна заплата и какво ще е нарастването на пенсиите от юли, можете да прочетете на следващия ден.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР