През август 2019 година стопанската конюнктура в страната се оценява

...
През август 2019 година стопанската конюнктура в страната се оценява
Коментари Харесай

По-лош бизнес климат във всички сектори през август 2019 година

През август 2019 година стопанската обстановка в страната се прави оценка като неподходяща. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата понижава с 3,1% по отношение на равнището си от юли, като намаляване на индикаторите се записва във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

Промишленост

Показателят в индустрията през август се намалява с 0,8 пункта, което се дължи на изместването на оценките на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията от " по-добро " към " приемливо ". Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес положението, по този начин и за индустриалната интензивност през идващите месеци са удобни.

През последния месец се ускорява отрицателното въздействие на фактора " несигурна икономическа среда ", който измества на второ място усложненията на предприятията, свързани с дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Показателят на бизнес климата в строителството у нас през август спада с 5,1 пункта. Това се дължи на по-неблагоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца са също резервирани, като анкетата записва и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащането.

Недостигът на работна мощ продължава да е най-сериозната спънка за развиването на бизнеса. На второ и трето място са конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи понижение на отрицателното им влияние.

Относно продажните цени в строителството мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговията на дребно

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " понижава с 3,5 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца също са по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи активността на предприятията, остават конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени търговците плануват известно нарастване, въпреки преобладаващите упования да са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Услуги

През август индикаторът за бранша на услугите се намалява с цели 4,9 пункта, като това се дължи на изместването на оценките и упованията на мениджърите за бизнес положението на предприятията от " по-добро " към опазване на " същото ". Относно търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като усъвършенствана, до момента в който упованията за идващите три месеца са по-умерени.

Конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ не престават да са главните спънки за развиването на бизнеса в бранша, като анкетата регистрира усилване на отрицателното въздействие на първия фактор.

По-голяма част от мениджърите чакат продажните цени да останат без смяна през идващите три месеца. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР