През август 2011 г. администрацията на президента Обама заяви, че

...
През август 2011 г. администрацията на президента Обама заяви, че
Коментари Харесай

Електромобилната революция и предизвикателството да си сред пионерите


През август 2011 година администрацията на президента Обама съобщи, че до 2015 година Съединените щати ще могат да създават половин милион «plug-in» хибридни транспортни средства и 40 % от батериите най-ново потомство в света. В идващите години Съединени американски щати вложиха над 39 милиарда $ в технологии свързани с електромобилността, а Германия и Китай надлежно 57 и 139 милиарда $, което разреши на анализатори по целия свят да поясняват политиката на най-големите стопански системи като знак за идна «електромобилна революция». Днес живеем в действителност, в която водещите автомобилни марки са показали съответни периоди в които ще спрат производството на коли с въглеродни горива, а Норвегия разгласи, че до 2030 година продажбите на елементарни коли на нейна територия ще бъдат прекъснати. Но през днешния ден, въпреки и по-близък отвсякога, предстоящият взрив на ЕПС е към момента в зоната на идното. А урокът от 2011 е добре теоретичен и сериозните анализатори не бързат с прогнозите по кое време бензиностанциите ще изчезнат като отживялост от средата в която живеем. Вместо това все по-често се задава непредвиденият, само че доста сериозен въпрос
какво в действителност е електромобилната гражданска война и какво носи тя – благоприятни условия или опасности?

В началото на 2017 година Джон Гуудинъф, изобретателят на литиево-йонната батерия разгласи, че с екипа си е основал първия напълно твърдотелен акумулаторен детайл, който е безвреден, доста по-издръжлив и по-бърз в зареждането от предходните генерации акумулатори. Изданията по целия свят жадно разпространиха новината, която се възприе като лястовичка на идващата софтуерна пролет. Революция в батериите към момента няма, само че всяка вест за вероятен софтуерен пробив се възприема като необикновен знак. Защото известното схващане е, че точно високата цена на акумулаторните детайли е главната спънка електрическите автомобили да се трансфорат от детайл на разкоша в всеобщо средство за напредване.

Уви, въпреки и доста известна, тезата, че цената на батериите стопира напредъка на електромоблния бранш не е до край вярна, а от ден на ден държавни управления на индустриални страни ориентират политиките си към едно доста по-различно схващане на електромобилната гражданска война.

Преди всичко, «електромобилната революция» - бързото, за няколко години, нахлуване на ЕПС в три основни икономически бранша: товарен превоз, строителство и лек пътнически превоз - към този момент се възприема по-скоро като действителен риск от нарушение на икономическия баланс и от допустимо закъснение на обособените стопански системи. Новите технологии ще навлязат стремително и ще провокират загуба на работни места в доста обичайни браншове, като по едно и също време дават късмет за развиване на нови специалности и търсене на експерти със напълно нов профил в нови индустриални ниши. Но това са ниши, които през днешния ден не съществуват и които ще имат потребност от лична научна база и от напълно нови технологичниразработки. Ако една страна се окаже неподготвена за приближаващите провокации тя няма да може да употребява преимуществата на първопроходец в новите технологии. При това, до момента в който изгодите от развиването на нови промишлености и научни посоки са евентуални, рисковете от допустима загуба на работни места и народен приход, които ще бъдат провокирани от смяната на транспортните и индустриални модели са изцяло действителни.

С други думи, в случай че допреди няколко години електрическите автомобили се асоциираха с обещанието за повече чист въздух и ново качество на средата, в която живеем

през днешния ден на навлизането на ЕПС се гледа по-скоро като на съществено икономическо предизвикателство.
ЕПС технологиите ще провокират изгубването на работни места и на бизнеси, а новите благоприятни условия за претовареност и растеж, които ще зародят не са ленив плод, а късмет, от който страните могат да се възползват единствено вследствие на остра конкурентна битка.

Но това не е единствената оригиналност в трактовката на електромобилността от последните години. Сериозните разбори започнаха да сочат напълно друга причина, а не цената на батериите, която може да спре «електромобилната революция» в една страна и да я изпрати в тъжната опашка на потребителите на непознат, вносен артикул.

Цената на батериите в международен мащаб неизбежно ще понижава и неизбежно ще доближи равнището, когато да се купи и употребява електрически автомобил ще бъде по-евтино от това, да се употребява обичайно транспортно средство с въглеродно гориво. Първо това ще се случи не в гражданския превоз, а в секторите с висока активност на потребление на транспортните средства и механизацията - като строителството и товарните транспорти. «Точката на пречупване», когато да ползваш ЕПС е по-изгодно ще настъпи в световен мащаб, без обособените страни да могат значително да ускорят или забавят процеса. Но дали една настрана взета страна ще може да насити стопанската система си с нискоразходни ЕПС и да сътвори условия за нов растеж
зависи не от цената на батериите, а от потенциала на националната електроразпределителна система.

Истинският проблем, който може да блокира развиването на ЕПС бранша в една страна е незадоволителното разрастване на електрическите мрежи. Във от ден на ден страни се постанова гледната точка, че електромобилната гражданска война е нещо доста по-голямо от замяната на въглеродния автотранспорт с електрически. Всъщност, основното предизвикателство тук е снабдяването с сила на високомощните станции за зареждане на ЕПС. За да се зареждат с електрическа сила електрическите транспортни средства и строителната машинизация ЕРП би трябвало да обезпечат електрическа сила с висока мощ в десетки хиляди местоположения по цялата територия на всяка една страна с кондензиран електромобилен превоз. Нещо, което електроразпределителните системи в доста страни надалеч не могат да обезпечат. А за зареждането на електрическите автомобили, да вземем за пример у нас, ще бъдат нужни хиляди станции - в пъти повече от съществуващите през днешния ден бензиноколонки - тъй като в първите десетилетия след всеобщото нахлуване на ЕПС зареждането на батериите ще бъде към момента доста по-бавно от зареждането с бензин или дизелово гориво, което имаме през днешния ден.

Много страни, измежду които водещите Япония, Израел, Китай, Германия и Норвегия имат национални стратегии за развиването на електроразпределителните мрежи и от години подтикват вложенията на своите ЕРП. Целта е да се реализира в границите на 5 - 10 години задоволителен териториален потенциал на електроразпределителните мрежи, с цел да се захранят с електрическа сила с висока мощ всички места, в които могат да бъдат построени електрозарядни станции.
Инвестициите в електроразпределителните мрежи са основното авансово изискване с цел да има една страна опцията да взе участие и да употребява плодовете на «електромобилната революция».

България е обичайно консервативно насочена към софтуерните новости, които у нас навлизат откакто към този момент са получили разпространяване в развитите стопански системи. Електромобилността не е изключение. У нас към момента няма държавна политика, в която да бъдат посочени ясни национални ползи и национални цели в региона на електромобилността. Също липсват проучвания за изискванията за развиване на новите технологии и бизнеси в България, в това число за нужния потенциал, териториален обсег и вложенията, нужни заразгръщането на електроразпределителните мрежи.

Въпреки това в гражданския бранш, измежду промишленостите, работещи в региона на ЕПС технологиите и измежду електроразпределителните компании през последните години последователно се образува неписан консенсус за ограниченията, които би трябвало да се приложат с цел да бъде нашата страна измежду първопроходците на електромобилността в Европейски Съюз и в света. Което ще разреши на българската стопанска система да пораства и натрупа изгоди от преимуществата си на водач в новите транспортни технологии.

Преди всичко, необходим е народен проект за развиването на електромобилния бранш. Този проект би трябвало да се базира на ползите, целите и задачите на нашата страна в региона на електромобилността. Той би трябвало да уточни и сюжетите за решение на главния въпрос за напредъка в бранша – достигането на нужното равнище на разрастване на електроразпределителните мрежи.

Заедно с бизнесите от електромобилния промишлен клъстър и с ЕРП страната би трябвало да актуализира настоящите регулаторни правила и политики, които да подтикват вложения в бранша. Нужни са нови нормативни процедури за партньорство сред ЕРП и общините, с цел да се обезпечи бързото развиване на зарядната инфраструктура. Нужни са и нови механически стандарти за създаване и ръководство на националната система за зареждане на електрически автомобили, която би трябвало да бъде съобразена с прилаганите в електроразпределителните мрежи технологии за ръководство и надзор, и която дава прелестен късмет за развиване на технологии и програмен продукт, които българските компании да създават и изнасят.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР