През април тази година не са констатирани нарушения на качеството

...
През април тази година не са констатирани нарушения на качеството
Коментари Харесай

КЕВР: През април не са констатирани нарушения на качеството на услугите на Топлофикация София

През април тази година не са установени нарушавания на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на клиентите на " Топлофикация София ". За съответния интервал във фактурите на потребителите сдружението е приложило одобрената на 1 юли 2022 година с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цена на топлинната сила. Това демонстрират констатациите в признатия от КЕВР отчет за осъществената инспекция на сдружението по отношение на изявления за високи сметки по фактурите на клиентите за интервала 1 април - 30 април 2023 година, оповестяват от регулатора.

Според настоящата нормативна уредба образуването на месечните фактури на потребителите на топлинна сила е отвън регулаторните пълномощия на КЕВР. То се прави по Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е публикуван от Министерството на енергетиката, което е способният орган по осъществяване на надзор по неговото съблюдаване.  

В изводите и констатациите в отчета се показва че за април 2023 година " Топлофикация София " е приложила одобрената на 1 юли 2022 година с решение на Комисията цена на топлинната сила от 137,86 лева./MWh без Данък добавена стойност. Предоставените данни демонстрират също, че през интервала обезпечените параметри на горещата вода и на топлоносителя след абонатната станция са били в сходство с Показателите за качество на топлоснабдяването, оповестява Българска телеграфна агенция.   

Регистрирани са общо 132 кратковременни спирания, довели до прекъсване на топлоподаване на избрани сектори от мрежата, само че нито едно от тях не е било с дълготрайност над 48 часа. Обработени са 284 тъжби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция, показват от КЕВР.

Данните демонстрират, че единствено 6 % от битовите клиенти на " Топлофикация София " ЕАД са декларирали действителен месечен доклад на потребената топлинна сила и са получили начислени фактури за април 2023 година Останалите 94 на 100 от клиентите получават месечни фактури, основани на планирано ползване, което се пресмята според Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания етажна благосъстоятелност. За месец април 2022 година  доставената топлинна сила е 295 116 мегаватчаса (MWh), при средномесечна температура на въздуха 10,5 градуса. За съпоставяне, през същия интервал на 2023 година, е доставена 353 370 MWh топлоенергия, при средномесечна температура на въздуха 9 градуса - с 58 254 MWh или близо 20 % повече, при разлика в температурите на въздуха от 1,5 градуса. През 2022 година отоплението е спряно на 26 април, до момента в който през 2023 година е траяло до 1 май. Броят на работните дни, определящ месечните дължими суми за сила за отопление при клиентите, е бил по-малък от броя на работните дни през април 2023 г. 

Независимо, че образуването на месечните фактури е отвън регулаторните пълномощия на КЕВР, анализът на данните сочи, че по-високите сметки за април 2023 година са вследствие на прогнозните начисления, осъществени според Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия интервал на отопление, спрямо април 2022 година (брой дни с отопление). След доклад на средствата за дялово систематизиране клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена действително потребената от тях топлинна сила. 

В резултат на осъществената инспекция, КЕВР наложи насилствена административна мярка, като даде на " Топлофикация София " наложителни писмени разпоредби, осведомят още от регулатора. В период до 30 септември 2023 година сдружението би трябвало да извърши инспекция на настройките на системата за автоматизирано контролиране и при нужда да извърши такава на всички абонатни станции в топлопреносната мрежа. Целта е те да подхождат на топлинните режими на постройката, като обезпечат нужния микроклимат на жилищата и не позволяват преразход на топлинна сила. В същия период " Топлофикация София “. " би трябвало да показа в КЕВР одобрен температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 година В него следва да бъде регистрирана динамичността на доставянето на топлинната сила и попречване на хидравличните и температурни разтърсвания по топлопреносната мрежа. 

В 7-дневен период след привършване на указаните действия Комисията би трябвало да бъде осведомена от сдружението за тяхното осъществяване, се показва още в известието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР