През април 2019 г. общият показател на бизнес климата се

...
През април 2019 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Повишение на бизнес климата отчете статистиката през април

През април 2019 година общият индикатор на бизнес климата се покачва с 1.9 пункта спрямо март, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Подобрение на стопанската обстановка е записано в индустрията, строителството и бранша на услугите, до момента в който в търговията на дребно индикаторът резервира почти нивото си от предходния месец.

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ нараства с 2.0 пункта вследствие на по-оптимистичните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на индустриалната интензивност през идващите три месеца също се усъвършенстват, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за износа през идващите три месеца.

Същевременно през април междинното натоварване на мощностите в индустрията се намалява (с 1.8 пункта) спрямо януари и доближава 75.7%. Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 38.3 и 33.0% от предприятията. По отношение на продажните цени в индустрията мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство. През април съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се усилва с 1.3 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца също остават удобни, въпреки и по-резервирани спрямо март.

Производственият график е обезпечен с контракти за 5.1 месеца, като е записано намаляване от 0.5 месеца по отношение на оценката през януари. По-неблагоприятни са и упованията на мениджърите за нови поръчки през идващите шест месеца.

Факторите „ несигурна икономическа среда “, „ дефицит на работна мощ “ и „ конкуренция в сектора “ не престават да са главните проблеми за развиването на бизнеса. Относно продажните цени в строителството мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР