През активния летен сезон се отчита намаление от около 20%

...
През активния летен сезон се отчита намаление от около 20%
Коментари Харесай

С близо 20% са намалели катастрофите по Черноморието през летния сезон

През дейния летен сезон се регистрира понижение от към 20% на злополуките в областите Добрич, Варна и Бургас в съпоставяне на същия интервал на предходната година, оповестяват от Държавна организация сигурност на придвижване по пътищата.

Това стана ясно по време на съвещание на Областната комисия по сигурност на придвижването във Варна, свикана за разбор на летните месеци и на успеваемостта на подхванатите ограничения за предварителна защита , преди тяхното начало. Подобна намира се състоя и в Бургас през предходната седмица.

Днешното съвещание бе управлявано от регионалния шеф на Варна Стоян Пасев, а в него присъединяване взе заместник-председателят на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Анжелина Тотева, представители на общини, на ангажираните институции и други

" В Област Варна не престават да настъпват огромен брой ПТП с пешеходци , което демонстрира, че са нужни още ограничения за усмиряване на придвижването в обитаемоте места ", акцентира Анжелина Тотева. По думите ѝ тази тематика е била акцент и през предходния сезон, като ще бъдат изискани спомагателни ограничения от общините в района с акцент към регионалния център.

Близо 50% от съдбовните произшествия през летния сезон са точно с пешеходци, рапортуваха от Пътна полиция. Значителен дял заемат и произшествията със самокатострофирали транспортни средства. " Умората и разсейването не престават да са съществени фактори за пораждане на сходни произшествия с едно транспортно средство, по тази причина е доста значимо да работим поредно за повишение самосъзнанието на водачите и да се подобрят предпазните системи на инфраструктурата, тъй като сходно рисково държание мъчно може да се повлияе с надзор ", разяснява заместник-председателят на ДАБДП.

Като добър образец за успеваемост на подхванати превантивни ограничения е спомагателното сигнализиране на 9 км на пътя Варна - Добрич (в региона на Баир Баши) - сектор с централизация на ПТП през миналите години. След сигнални писма от Министерство на вътрешните работи и ДАБДП, Агенция " Пътна инфраструктура " е сложила шумяща маркировка и спомагателна сигнализация. Това, дружно с непрекъснат надзор от Пътна полиция дава резултат и през тази година секторът към този момент не е измежду тези с централизация на ПТП, стана ясно по време на съвещанието.

" От всички нас зависи да променим отрицателната наклонност и да повишим сигурността на пътя " , акцентира регионалният шеф Стоян Пасев.

Той прикани общините към по-голяма интензивност по тематиката и настоя да бъдат основани действително работещи общински комисии по сигурност на придвижването по пътищата към всяка локална власт в района. " Вие сте хората на място и знаете какви са проблемите - дано дружно да индикираме сериозните точки и да търсим решения. Без персонална ангажираност и интензивност на всеки от нас няма по какъв начин да реализираме общата ни цел " , добави регионалният шеф.

" За района на Бургас се регистрира нарастване на челните конфликти сред две транспортни средства, което е доста притеснителна наклонност ", уточни още Тотева. Акцентирано бе, че макар повишения надзор, превишената скорост и рисковите маневри при засиления трафик остават съществени проблеми през натоварените месеци.

По време на съвещанието бе коментирано, че даже да има оттегляне в осъществените нощувки по Черноморието, трафикът е бил извънредно натоварен като туристите предпочитано са употребявали лични транспортни средства, а не всеобщ превоз. На този декор постигнатото понижение, както при настъпилите ПТП, по този начин и при пътнотранспортния травматизъм е добра основа, която би трябвало да бъде надградена.

През днешния ден се организира и образование на участниците в Областната комисия по сигурност на придвижването на Варна от екип на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

В рамките на този месец представители на всички райони в България минават през сходен инструктаж, който цели усилване ролята на локално равнище в политиките по сигурност на придвижването. Всички останали образования се организират онлайн, като единственото присъствено е това във Варна - точно заради спецификата на региона и интензивността на придвижването в района.

През летните месеци на 2020 година на територията на област Варна са настъпили 195 пътнотранспортни катастрофи с потърпевши лица, при които са починали 6 и са ранени 241 участника в придвижването. Възникналите ПТП с материални вреди са 471, с близо 100 по-малко от същите за миналата година. От началото на годината са настъпили общо 515 ПТП, като се регистрира над 50% понижение на починалите и към 70% понижение на ранените на пътя в района спрямо предходната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР