През академичната 2021/2022 година Катедрата по класическа филология в Софийския

...
През академичната 2021/2022 година Катедрата по класическа филология в Софийския
Коментари Харесай

Анастас Герджиков чества 100 г. филология в СУ

През академичната 2021/2022 година Катедрата по класическа лингвистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски " отбелязва своята 100-годишнина. По този мотив в Заседателната зала 1 в Ректората, управителен от проваления кандидат-президент на ГЕРБ Анастас Герджиков, се състоя тържествена юбилейна сесия, заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Събитието е придружено от документална галерия в Централното предверие на Ректората, която напомня най-значимите моменти и персони от живота на катедрата, запечатани в архивни фотографии и документи. Експозицията може да бъде прегледана до 19 май.

Честването, на което участваха преподаватели и ученици на катедрата от разнообразни генерации, бе намерено от ръководителя на катедрата доцент доктор Йоана Сиракова. Тя приветства присъстващите с огромния празник и изрази задоволството си, че празненството е почетено от толкоз доста хора. Доц. Сиракова описа за напъните на екипа от катедрата да провежда честването на своя древен празник, възпрепятстван от настъпилата пандемия, и не скри насладата си, че празникът въпреки всичко се е осъществил и не е изгубил своята церемониалност. Тя напомни част от към този момент предишните събития във връзка със стогодишнината на катедрата. Едно от тях е проведената през октомври 2021 година галерия, експонирана в Университетската библиотека.

Ректорът на Софийския университет и типичен лингвист проф. Анастас Герджиков поздрави сътрудниците си за юбилея и се върна в резюме в годините обратно, в своите мемоари за бележити преподаватели.

По думите му катедрата и специалността, а също така и гимназията, демонстрираха, че може да има филантропично обучение, което да е потребно за всичко. От това да се изградят разнообразни хора, до това тези хора да познават основите на същинската нематериалност и да не могат да бъдат заблудени от псевдодуховност, която в последно време ни залива отвред.

" Тази катедра реализира огромни триумфи и се надявам, че през идващите 100 години те ще бъдат още по-големи. Иска ми се да пожелая на всички млади лица, които виждам тук, да бъдат почтени почитатели на традицията на катедрата и да бъдат в оня типичен дух, който наследихме от нашите прародители, да бъдат още по-успешни ", сподели ректорът и пожела триумф на всички.

Преподавателите и студентите на Катедрата по типичен филологии бяха поздравени от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. В адреса си той декларира, че 100 години от основаването на катедрата са 100 години на качествено обучение и научни достижения.

Министър Денков показва, че катедрата дава обучение по типичен езици и в същото време прави връзката сред античното езиково и културно завещание, и актуалния езиков, културен и теоретичен подтекст.

Министър Денков поздравява преподавателите и им пожелава смелостта, и кураж да развиват образователното наличие, стратегиите, методите на преподаване по този начин, както се развива и светът към нас, с цел да продължат да бъдат водачи в академичното обучение, да разсънват изследователската пристрастеност в студентите и да предизвикват устрема им към непрекъснатото придобиване на ново познание.

На бъдещите типичен филолози министърът на образованието и науката пожелава да мечтаят смело и далеко, да съумяват с неизменност и с професионализъм, и един ден да се трансфорат в учители и вдъхновители за нечий различен триумф.

В рамките на честването деканът на Факултета по типичен и нови филологии проф. Мадлен Данова се включи в събитието онлайн и също поздрави сътрудниците си. Тя съобщи, че катедрата и нейните членове са постигнали извънредно доста през годините. " Винаги катедрата е имала особено място измежду катедрите и специалностите във факултета ", сподели проф. Данова.

Тя изрази увереността си, че още доста неща стоят пред тях, че в никакъв случай няма да изгубят ентусиазма си, с който се заемат с всяко едно предизвикателство - като академични преподаватели, като научни служащи, като хора, които би трябвало да поддържат, да носят, да запазят тази нематериалност, без която няма да оцелеем, без тази нематериалност, която е пренесена през вековете, преосмислена от нас през днешния ден, в едно време, което е доста по-различно, само че което продължава да разчита на уроците от древността, които може би не сме научили напълно до дъно.

Проф. Данова пожела доста безстрашие, възторг и доста креативен и персонални триумфи в сложния път на хората, които носят пламъка на знанието и на вярата за бъдещите генерации.

Празничното отбелязване на стогодишнината на Катедрата по типичен филологии продължи с изнасянето на отчети. В програмата бяха включени пленарната лекция на проф. Мирена Славова за мястото и смисъла на класическите езици в историята и през днешния ден, по света и у нас; " Преподаването на типичен езици преди " на доктор Николай Шаранков; " Жени класички " на докторанта Димитър Драгнев; " Преподавателите през днешния ден (гатанки) " на доктор Цветан Василев и други. Представена бе и книгата на доцент доктор Анна Николова (доайен на специалността) Studia на Университетското издателство " Св. Климент Охридски ", 2021.

За стогодишнината от основаването на Катедрата по типичен и нови филологии в Централното предверие в Ректората бе показана галерия, която напомня най-значимите моменти и персони от живота на катедрата. Експозицията е разграничена в два дяла - документален за развиването на катедрата, и втори, направен и с присъединяване на студенти за рецепцията на античното тук и в този момент - " Античността дебне отвред ". По изложбата работиха проф. Виолета Герджикова, доктор Николай Шаранков и доктор Доротея Табакова.

През есента на далечната 1921 година в най-стария факултет на Софийския университет - Историко-филологическия, е разкрита специалността " Класическа лингвистика ", в която влизат две катедри - по старогръцка и по латинска лингвистика. Те са ръководени от двамата основоположници на университетските занимания с Класическа древност в България - проф. Александър Балабанов и проф. Димитър Дечев.

През 1950 година " Класическа лингвистика " минава в структурата на обособилия се Филологически факултет, а след неговото делене на две през 1965 година остава във Факултета по западни филологии, през днешния ден Факултет по типичен и нови филологии.

Младата катедра, в която в интервала сред двете международни войни преподават ученици на най-реномираните типичен институти в Европа, скоро печели интернационален авторитет с езиковедските писания и епиграфските проучвания на първото потомство класици, което завещава на приемниците си интереса към издирването, публикуването и интерпретацията на документи за историята на нашите земи през Античността и Средновековието.

Едновременно с това стартира и голямата работа по съставянето на двата речника на класическите езици - латинско-български и старогръцко-български, двете университетски граматики и голям брой други учебници, христоматии и анотирани образователни издания на античните създатели.

През втората половина на 20-и век, на фона на общото предефиниране на хронологичния обсег и употребяваните методологии в преподаването на науките за Античността, българската класическа просвета поделя вниманието си сред обичайните проучвателен полета на археологията, остарялата история и епиграфиката, и въпреки това - на систематичния превод на старогръцките и римските създатели, литературната рецензия и история, и културологичните проучвания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР