През 96-та година Жан Виденов натисна цената на зърното и

...
През 96-та година Жан Виденов натисна цената на зърното и
Коментари Харесай

Експерти: Таван на цените е жив комунизъм, спекулата е политическа дъвка

През 96-та година Жан Виденов натисна цената на зърното и брашното и останахме без самун, напомни доцент Огнян Боюклиев

Контролът на страната за преодоляване на високите цени на храните у нас е просрочен. Това разясниха в ефира на някогашният ръководител на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов и доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българската академия на науките.

Според тях административната регулация няма да помогне. Един от методите за противопоставяне на високите цени е потребителят да купува непосредствено от производителите. Икономическият министър Никола Стоянов разгласи пред Дарик, че служебното държавно управление не разисква таван на цените на храните, само че възнамерява административни ограничения, тъй като на пазара имало изкривявания.

Експертите са безапелационни – държавното управление няма да се оправи с преодоляването на високите цени на храните. Икономистите са скептични и по отношение на появилото се предложение за въвеждане на таван на цените.

" Таван на цените си е жив комунизъм от 80-те години. Унгария вкара таван на няколко основни артикули и реализира следното – недостиг на тези артикули и най-високата инфлация в Европейски Съюз ", разяснява икономистът Николай Василев.

Според Огнян Боюклиев в българското законодателство на никое място не се загатва думата далавера. Той дефинира термина като " политическа дъвка ".

" Тези хора нищо няма да създадат. 96-та година Жан Виденов натисна цената на зърното и брашното и останахме без самун ", напомни той.

Оказва се, че служебния кабинет също не разисква тази мярка.

" Не поддържам такива административни и насилствени ограничения. Вярвам мощно в пазара и съм сигурен, че той е най-хубавото, което може да се случи на българските жители - да действа добре ", означи служебният стопански министър Никола Стоянов.

Той въпреки всичко регистрира изкривявания на пазара.

" Нормално е - в доста други страни в Западна Европа производителите се сдружават и тогава те са равностойни на веригите, с които договарят. В случая виждаме тази неравнопоставеност и считаме, че тя води до това да има изкривявания ", сподели още Стоянов.

Някои специалисти са на мнение, че властта би трябвало да се обърне точно първо към производителите.

" Тръгва се първо от зърнопроизводителя. После се отива да се видят брашната и след това крайния консуматор ", безапелационен бе Боюклиев. Според икономиста Николай Василев страната първо би трябвало да отговори на въпроса за какво има инфлация в България. А аргументите са неверната бюджетна политика през последните години и увеличаващите се разноски на страната, както и войната в Украйна и високите цени на суровините.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР