През 40-те години Хеди Ламар е една от най-търсените водещи

...
През 40-те години Хеди Ламар е една от най-търсените водещи
Коментари Харесай

Жените в технологиите: Красавицата, помогнала за изобретяването на Wi-Fi

През 40-те години Хеди Ламар е една от най-търсените водещи актриси в Холивуд. Но надалеч от камерите, нейната пристрастеност към нововъведенията поражда технологията за безжична връзка, която през днешния ден одобряваме за даденост.

От всички многочислени функции, изиграни от Хеди Ламар по време на нейната блестяща холивудска кариера, никоя не може да бъде толкоз вдъхновяваща, колкото тази, за която множеството хора знаят минимум – животът ѝ надалеч от камерите. Ламар става известна като „ най-красивата жена на Холивуд “, само че тя има нещо доста повече от зашеметяващия си външен тип. Всъщност, без нея може би нямаше да има WiFi, Bluetooth и даже смарт телефони.
Коя е Хеди Ламар?
Хедвиг Ева Мария Кислер се ражда на 9 ноември 1914 година във Виена, в еврейско семейство. Баща ѝ е роден в Лвов, почитан банков служител, майка ѝ е пианистка от Будапеща. На 12 печели първия си конкурс за хубост. Няма време даже да приключи гимназия, отхвърля се рано, тъй като е решила, че ще става актриса.

Семейството ѝ е консервативно, по никакъв начин не се радва на концепцията. Тя обаче е толкоз мощна и самостоятелна, колкото ще си остане до края на живота си и се посвещава на фантазията. А неналичието на обучение няма да ѝ попречи през днешния ден името ѝ да е в описите на почетните изобретатели както в Австрия, по този начин и във втората ѝ татковина – Съединени американски щати.

Хеди Ламар емигрира в Съединени американски щати през 1937 година и притегля вниманието на филмовия продуцент Луис Б. Майер, до момента в който пътува с транспортен съд от Лондон до Ню Йорк. Тя взе участие в над 25 кино лентата, появявайки се един до друг с някои от най-емблематичните мъже за времето си и общувайки с хора като президента на Съединени американски щати Джон Кенеди, и бизнес магната Хауърд Хюз.

Както при доста женски функции по това време, кариерата на Ламар постоянно зависи от нейния външен тип. Първият ѝ филм – „ Екстаз “, е сниман през 1933 година в Чехословакия. Предизвиква възторг и голям скандал. А в същото време и първата гражданска война, която по някакъв метод основава бъдещата изобретателка. Филмът е неразрешен и в Германия, и в Съединени американски щати. Второто след това ще се окаже бонус за Хедвиг.

Извън екрана животът на Ламар е плевел и постоянно обгърнат в кавги – тя се е омъжвала и развеждала шест пъти. До края на 50-те Хеди се снима в голям брой касови шлагери. Но когато “камерата стопира ”, се появява пристрастеността ѝ към науката, нововъведенията и изобретенията.
Красив разум
Изобретенията са лесни за мен. Не е нужно да работя върху хрумвания, те идват естествено ”, споделя Ламар.

Една такава концепция ще окаже коренна смяна във връзка с безжичната връзка – Хеди ще проправи пътя за основата на днешните мобилни телефони, Wi-Fi, Bluetooth и несъмнено GPS.

" Прескачащите честоти " са талантлив метод за превключване сред радиочестотите, с цел да се избегне заглушаването на сигнала. Идеята е, че известията може да не минават през един канал на връзка, а да прескачат сред повече, по този начин са по-трудни за хващане. Патентът им употребява 88 канала, колкото са и клавишите на пианото. Ако авансово и подателят, и получателят знаят поредността на честотите, които ще бъдат употребявани, известието може да бъде кодирано и декодирано елементарно. И в същото време съвсем невероятно е да се прихване от врага.

Тази концепция е създадена от Хеди Ламар и американския композитор Джордж Антайл като " загадка информационна система “. Чрез манипулиране на радиочестоти на нередовни шпации сред предаване и приемане, изобретението образува неразбиваем код, който може да предотврати прихващането на секрети известия.

Изобретението на Хеди се оказва прелестна концепция и неслучайно след това се озовава в основата на технологии като GPS, Bluetooth и Wi-Fi. Такъв сигнал освен е сложен за хващане, само че и не се повлиява от околния звук. В последна сметка, системата е приложена на процедура през 60-те, само че не с механичните решения, препоръчани в патента, а благодарение на електромагнитни сигнали.

Факт е, че изобретението е възприето като мъчно за използване в процедура. За първи път се употребява действително още веднъж от военните, през 1962 година, във военните кораби, които са готови да се насочат към Куба в разгара на Карибската рецесия. Доста по-късно то навлиза и в гражданските технологии.
Неоценен талант
Хеди Ламар постоянно се е оплаквала, че хубостта ѝ – колкото и да е движела холивудската ѝ кариера – е и нейното проклинание. През по-голямата част от живота си тя рядко е била считана за нещо друго от имиджа си. Всъщност, изобретенията на Хеди Ламар стават по-широко известни едвам в края на 90-те години, малко преди гибелта ѝ през януари 2000 година Но тя в никакъв случай не е получавала пари за изобретенията си.

Следващите генерации учени признават приноса ѝ. През 2014 година тя попада в американската Национална зала на славата на изобретателите посмъртно. Повече от половин век, откакто си е спечелила звезда на Холивудската алея на славата. Рожденият ѝ ден – 9 ноември – в Австрия, Германия и Швейцария е разгласен за ден на изобретателя. Това е повече от индикативен факт за отношението на учените към работата ѝ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР