През 2050 година населението на България ще наброява 5,4 млн.

...
През 2050 година населението на България ще наброява 5,4 млн.
Коментари Харесай

ООН: Само 3.8 млн. ще са българите през 2100 г.

През 2050 година популацията на България ще наброява 5,4 млн. души, а през 2100 - едвам 3,8 млн., гласи прогнозата на Организация на обединените нации. " Не чакам обаче да се стигне до изгубване на българската нация ", твърди обаче проф. Пенка Найденова в изявление за Deutsche Welle.

Проф. Найденова е работила дълги години като представител на Фонда за популацията на Организация на обединените нации в доста страни по света. Според нея утежняването на демографската обстановка в България се дължи на нарушавания баланс сред броя на живородените и на умрелите. Освен това броят на емигрантите е много по-висок от броя на имигрантите, а в следствие осезаемо нараства делът на хората на 65 и повече години. В момента те са 22% от цялото население, само че към 2050 година ще бъдат най-малко 33%.

" Остаряването на популацията не е спешно събитие - то е резултат от развиването на демографската система. Населението на България ще понижава, както във всички развити страни - паралелно с повишаването на междинната дълготрайност на живота и със спада в раждаемостта. Не чакам обаче това да докара до изгубване на българската нация ", споделя проф. Найденова.

Предварителните данни за 2017 сочат, че с 8,7 раждания на 1 000 души България заема 212-то място в света. Много по-тревожна е позицията на страната по индикатора за обща смъртност, където с 14,5 смъртни случая на 1 000 души от популацията тя се подрежда на трето място.

Непосредствено преди нея са дребната африканска страна Лесото, която е мощно наранена от СПИН-пандемията, и Литва, където популацията застарява изключително бързо поради високата емиграция на младежи.

Отрицателното миграционно салдо на България я слага на 114-то място в света - надалеч обратно в съпоставяне със страни, които притеглят изключително доста имигранти, като Люксембург, Сингапур, Обединените арабски емирства, Испания, Белгия, Швеция, Швейцария, Австрия.

По скорост на обезлюдяване страната към този момент заема 9-то място измежду 234 страни и територии - директно след Латвия, Литва и Молдова. Ревизираната през 2017 дълготрайна прогноза на Организация на обединените нации за популацията на България сочи, че през 2050 година то ще наброява към 5,4 милиона души, а към 2100 година - към 3,8 милиона.

Проф. Найденова разяснява, че за разлика от българите и турците, които са минали през всички етапи на първия демографски преход, ромите в България ще усилват числеността си, защото не са минали даже през втората му фаза, обвързвана с понижаване на смъртността при непокътната висока раждаемост. " Единствено осезаемото повишаване на темповете на стопански напредък и на стандарта на живот е в положение да промени неподходящото миграционно салдо ", показва експертката.

И припомня, че за десетилетието след икономическата рецесия през 2008-2009 страната са напуснали над 300 хиляди българи на възраст до 30 години. Намаляването на трудовите запаси слага страната пред предизвикването да компенсира приключването на работна мощ с осезаемо увеличение на продуктивността на труда. Необходима е коренна смяна в просветителната система и в политиките за контролиране на пазара на труда, заключава проф. Найденова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР