През 2030 г. всички самолети в света ще се зареждат

...
През 2030 г. всички самолети в света ще се зареждат
Коментари Харесай

Al-Ain: През 2030 г. всички самолети в света ще се зареждат с електронно гориво

През 2030 година всички самолети в света ще се зареждат с електронно гориво. Самолетите по света ще усилят потреблението на електронно гориво с 10% до 2030 година, написа Al-Ain. Това гориво замърсява по-малко околната среда. Заради високата му цена обаче цените на билетите ще се усилят с най-малко 5%, се оповестява в публикацията.

Нов отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ) споделя, че 10% нарастване на потреблението на електронно гориво за самолети до 2030 година няма да окаже доста въздействие върху цените на билетите.

Агенцията акцентира, че бързото приемане на горива с ниски излъчвания, като електронните горива, през това десетилетие ще бъде от решаващо значение за ускорение на декарбонизацията на транспортния бранш.

Световният транспортен бранш, в това число авиацията и корабоплаването, съставлява 10% от общите световни излъчвания на парникови газове.
Светът е изправен пред обилни провокации при намаляването на въглеродния отпечатък на транспортния бранш, изключително морския и въздушния превоз, защото транспортните средства с нулеви излъчвания към момента се създават.

Агенцията отбелязва, че електронните горива с ниски излъчвания могат да добавят диверсификацията на вариантите за декарбонизация, налични за авиацията и корабоплаването, дружно с биогоривата.

Този път може също да бъде жизнерадостен и бързо разрастващ се път за реализиране на амбициозната цел за 10-процентно нарастване на електронните горива за авиация до 2030 година От своя страна този развой ще бъде улеснен от необятното разпространяване на по-евтина електрическа енергия от възобновими източници и предстоящото понижаване на цената на електрическите трансформатори.

Какво е електронно гориво?

Течното въглеродно електронно гориво е синтетично гориво с нулеви излъчвания, създадено посредством съчетание на зелен водород и въглероден диоксид.
Производството на електронно гориво стартира с развой на електролиза, който разделя водата на водород и О2, след което водородът се смесва с въглероден диоксид, с цел да се получи електронно гориво в течна форма.

Тези горива могат след това да бъдат модифицирани в е-бензин, е-дизел, е-керосин и е-метанол, както и други производни, които имат сходна комерсиална приложимост като изкопаемите горива.

Електронните горива, от време на време известни като синтетични горива, имат капацитета доста да понижат въздействието върху климата на въглеродно-интензивните транспортни промишлености за относително малко време.
Въпреки че изгарянето му създава съвсем същото количество въглероден диоксид като изкопаемите горива, неговите излъчвания са въглеродно неутрални.

Днес производството на е-гориво към момента е доста лимитирано заради високата му цена и високата консумация на сила и сега се употребява в първокласни коли в някои страни.

Източник: Al-Ain/Превод SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР