През 2024 година Община Варна не предвижда да поеме нов

...
През 2024 година Община Варна не предвижда да поеме нов
Коментари Харесай

Община Варна с важна информация за местите данъци

През 2024 година Община Варна не планува да поеме нов дълг, нито да покачва локалните налози. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. По думите му, към края на предходната година, общата кредитна експозиция на Община Варна е 166 милиона лв., като в размер тя е напълно в границите на законовите условия и няма да има проблеми с обслужването ѝ.

Община Варна прави подробен разбор, с цел да се реши по какъв начин да се усъвършенства събираемостта на местите налози, уточни още Рафаилов. По негови данни, несъбраните вземания на Община Варна от компании и жители са в размер на 47 млн. лева Заместник-кметът уточни, че събираемостта на данък-сгради и такса-смет е към 80 %. Добрата процедура за събиране на отговорности е най-малко 90%, което се надяваме да достигнем, разяснява той. Мерките, които дискутираме, са меки, а не репресивни, акцентира зам.-кметът.

По думите му, за по-твърд метод може да се мисли при безспорен отвод за погашение на отговорности. Като добър собственик, Общината би трябвало да си събира задълженията, а законът дава опция да си търси правата и по правосъден път, изясни Рафаилов. Той посочи, че към този момент е подготвена справката какъв брой изпълнителни каузи води общината и изрази страдание, че остарялата администрация не е била задоволително дейна и има случаи на несъбрани задължения, които попадат в безспорната отминалост.

На въпрос дали през тази година районните кметства във Варна ще разполагат със личен бюджет, финансовият зам.-кмет уточни, че тяхната прехрана е част от общата държавна прехрана. По думите му, районните кметове са създали свои оферти за спомагателни суми и те към този момент са прегледани. По някои успяхме да осигурим запас, по други – занапред ще търсим, само че ще се опитаме да удовлетворим множеството претенции, които са в интерес на жителите на регионите, изясни Рафаилов.

Рафаилов разяснява, че не дават отговор на истината спекулациите, че били понижени средствата за общинската инвитро стратегия за 2024 година. Той посочи, че в бюджета за предходната година са били заложени повече средства, само че те не са били усвоени. Тази година имаме нарастване на сумата спрямо изразходваната през предходната година, посочи заместник-кметът. Той акцентира, че при привършване на заделените средства, ще бъдат открити спомагателни, които да обезпечат потребностите на двойките с репродуктивно проблеми, които потърсят поддръжка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР