През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение

...
През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение
Коментари Харесай

С над 20% скачат цените на ВиК услугите в шест града

През 2024 година за 8 районни сдружения се планува нарастване под 10% на цените на ВиК услугите по отношение на настоящите цени на ВиК услуги за 2023 година - в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София - област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

За 6 сдружения плануваното нарастване е с над 20% по отношение на настоящите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч. Това стана ясно след съвещанието на КЕВР през днешния ден по калкулации на регулатора.

„ Изменението на цените на ВиК услугите е законово и стопански обосновано. Ако Комисията се съобрази с някои популистки претенции за опазване на сегашните цени, това значи да наруши умишлено редица условия – да не извърши императивните нормативни условия Комисията служебно да промени утвърдените цени на ВиК услуги по законовоустановения ред; да не извърши националното съглашение за годишно повишение с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не регистрира утвърденото покачване на минималната работна заплата за страната; да не регистрира изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази насъбраната инфлация “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.

Като изцяло голословни и рискови той дефинира настояванията Комисията да не се съобрази с тези справедливи фактори.

„ Ако това се случи регулаторът ще сложи целия воден бранш в риск и обезпечаването на витално значимите услуги за потребителите ще бъде застрашено. Ние това не можем да позволим “, акцентира той.

Със сегашната процедура за изменение на цените на ВиК услуги за 2024 година се регистрира осъществяването на утвърдените бизнес проекти на ВиК операторите.

В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба Комисията променя служебно утвърдените цени годишно, като прибавя насъбраната инфлация за интервала на деяние на бизнес проекта и я поправя с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 година с изключение на годишно прилаганите коефициенти, отчитащи успеваемостта на ВиК операторите и разноските, които са осъществени за нови действия и обекти, Комисията за първи път ползва напълно нов коефициент. Той ще регистрира действително изразходваните средства за електрическа енергия, от които ще се приспаднат получените от страната обезщетения за електрическа енергия за миналата 2022 година, като се изключи интервала на деяние на мораториума върху цените. Ще бъдат регистрирани и постигнатите равнища на значимите индикатори за загуби на вода и енергийна успеваемост като задачата на този инструмент е да се подтиква осъществяването на тези индикатори и да се покачва успеваемостта на сдруженията.

През 2023 година Комисията извърши регулаторен обзор за 2022 година, включващ планови инспекции на активността нa 24 ВиК оператора, които имат утвърдени бизнес проекти за регулаторен интервал 2022-2026 година За първи път в процедурата по изменение на цените регулаторът регистрира и резултата от действително изразходваните средства за електрическа енергия. Оценяването на активността на сдруженията е осъществено с използването на единна методика, което основава равнопоставеност сред тях. Приетият от Комисията отчет за осъществените през 2023 година планови инспекции на сдруженията е оповестен на интернет страницата на Комисията (www.dker.bg) в раздел ВиК/Информационна система.

За присъединяване в откритото съвещание Комисията предложения представители на всички ВиК сдружения с утвърдени бизнес проекти, като се отзоваха само ВиК Русе, Лукойл Нефтохим Бургас, ВиК Смолян, ВиК Хасково, ВиК Пловдив, ВиК Шумен, ВиК Верила Сървиз и ВиК София област.

Представителите на ВиК сдруженията поддържаха като обосновано препоръчаното покачване на цените на услугите, което регистрира нарасналите разноски и насъбраната инфлация.

Покани за присъединяване в публичното разискване бяха изпратени до Министерство на регионалното развитие, „ Български ВиК холдинг “, на асоциациите по ВиК, Съюза на ВиК операторите в Р. България, общини, национално показаните работодателски организации, организации на потребителите и други В полемиката се включиха само от институцията на омбудсмана, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ и общините Разград и Ловеч.

Представителят на омбудсмана възрази против повишението на цените и съобщи, че определянето на равнището на обществена търпимост следва да се прави въз основа на надеждни данни. Браншовият профсъюз към КНСБ изцяло поддържа отчета на Комисията като означи, че по-късното приемане на бизнес проекти е ощетило сдруженията. Синдикатът на КТ „ Подкрепа “ оцени високо отчета и поддържа изменението на цените. Неговият представител уточни, че проблемите с цените на услугите са свързани главно с ниските приходи на популацията. От Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ възразиха против изменението на цените. Според организацията обществената търпимост не е регистрирана въз основа на действителни данни. Възражения против предлаганото изменение на цените на услугите имаха и представителите на общините Разград и Ловеч.

„ Най-важната цел на решенията на Комисията е да сътвори предвидимост в бранша, което е от изгода както за потребителите, по този начин и за водните сдружения. Основният въпрос при нарастването на цените е те да бъдат стопански обосновани и това е водещо за регулатора. Проблемът е в ниските приходи, които в някои области доближават или надвишават равнището на обществена търпимост “, съобщи на публичното разискване доктор Ивайло Касчиев, началник на работната група и шеф на дирекция „ Водоснабдителни и канализационни услуги “.

Като определящи фактори за нарастването на цените той уточни заложеният растеж за 2024 година в утвърдените бизнес проекти, спрямо препоръчаните цени за 2023 година

Отчетената висока инфлация през интервала от одобряването на бизнес проектите досега е спомагателна причина за покачване на утвърдените цени, при използване на нормативно избраната методология. Друго съображение е събитието, че одобрените за актуалната 2023 година цени на редица ВиК сдружения бяха поправени от Комисията по отношение на препоръчаните в бизнес проектите, защото бе регистрирано неизпълнението на вложенията и постигнатите равнища на единните индикатори за успеваемост за миналия интервал 2020-2021 година Това докара до доста понижение на цените на тези сдружения по отношение на препоръчаните цени, което е съображение при сегашната процедура по изменение те да получат по-високо нарастване.

„ Няма закъснение на приемането на бизнесплановете от страна на Комисията. От една страна това се наложи заради мораториума, признат от Народното събрание в края на 2022 година, а от друга – причина за забавянето беше незадоволителния експертен капациетт и нежеланието на редица оператори да ги изготвят в указаните периоди “, беше безапелационен доктор Касчиев. Пояснено беше също, че регулаторът прецизно регистрира насъбраната инфлация по данните на Национален статистически институт, който е единствения формален източник.

„ Законът задължава Комисията да обезпечава качество и досегаемост на услугите за потребителите, като балансира ползите на доставчиците на услуги и на потребителите “, акцентира на разискването членът на Комисията Димитър Кочков. Той съобщи това в отговор на позицията на Омбудсмана, че главната задача на КЕВР е да пази потребителите.

В 14-дневен период участниците в публичното разискване могат да внесат писмени мнения по плана за решение за изменение на утвърдените с бизнес проектите цени на ВиК услуги за 2024 година

Окончателно решение регулаторът ще одобри на закрито съвещание на 22.12.2023 г. 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР