През 2024 г. китайската икономика е изправена пред постоянни предизвикателства,

...
През 2024 г. китайската икономика е изправена пред постоянни предизвикателства,
Коментари Харесай

Икономиката на Китай изправена пред тежка 2024 година

През 2024 година китайската стопанска система е изправена пред непрекъснати провокации, които се характеризират със структурни проблеми и подсилване на политическата власт на президента Си Дзинпин, като и двете заплашват да попречат на растежа.

След облекчаването на рестриктивните мерки от вида “нулев Ковид ” през януари, повторното отваряне на Китай съответства с световните стопански компликации, в това число с възходящата инфлация, която ограничи потребителския интерес към китайските артикули.

Във вътрешен проект китайските консуматори не престават да се двоумят дали да възобновят харченето след съвсем двегодишни забрани. През юли в Китай настъпи необикновен интервал на дефлация, който продължи през втората половина на годината, като през ноември цените спаднаха с 0.5% на годишна база – най-резкият спад от три години насам.

Продължаващата рецесия в бранша на недвижимите парцели ускорява икономическите провокации, защото от ден на ден строителни бизнесмени са на ръба на банкрута, а продажбите на жилища остават на половина на равнищата от декември 2020 година Като се има поради, че недвижимите парцели способстват за към 30% от Брутният вътрешен продукт и за близо 70% от благосъстоянието на семействата, това съставлява забележителна опасност.

Макар че МВФ планува напредък от 5.4% в края на годината, икономистите предвиждат закъснение през 2024 година заради надълбоко вкоренени проблеми като ескалиращите равнища на дълга и намаляващата раждаемост. Чуждестранните вложители показват угриженост, като през третото тримесечие Китай записва недостиг на задграничните вложения в размер на $11.8 милиарда – първият случай, в който предприятията са изтеглили повече, в сравнение с са вложили.

Стилът на ръководство на президента Си централизира вземането на решения, като измества на назад във времето обичайна роля на китайския министър председател при образуването на икономическата политика.

Регулаторните рестрикции в разнообразни браншове, дружно с напористата държавна интервенция в софтуерния и други браншове, провокираха безпокойствие измежду вложителите, изключително в подтекста на геополитическо напрежение като това в Тайван.

Предизвикателството пред Си е да откри нови стопански мотори, като в същото време се оправи с несъразмерната взаимозависимост от недвижимите парцели. Усилията за диверсификация на промишленостите дадоха смесени резултати, с триумфи в региона на електрическите транспортни средства и зелената сила, само че с компликации в браншове като полупроводниците, белязани от обвинявания в корупция.

Значителният дълг на локалните управляващи, който през 2022 година ще доближи 76% от икономическото произвеждане, съставлява още едно затруднение. Въпреки че Китай разполага с принадлежности за ръководство на този дълг, в това число висок % на спестявания и благоприятни условия за интервенция на централното държавно управление, неотдавнашните намаления на рейтингите от организации като Moody’s акцентират опасенията за икономическото здраве на страната.

В резюме, китайската стопанска система се нуждае от обилни промени, с цел да противодейства на забавянето, само че под централизирания надзор на Си използването на тези промени съставлява доста предизвикателство, което може да попречва напредъка и развиването.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР