През 2023 година, съгласно информация от Агенцията за социално подпомагане,

...
През 2023 година, съгласно информация от Агенцията за социално подпомагане,
Коментари Харесай

Подобряване на грижата за децата в риск чрез семейно настаняване

През 2023 година, според информация от Агенцията за обществено подкрепяне, се следи доста нарастване на броя на децата в риск , които се отглеждат в фамилна среда спрямо тези, настанени в обществени услуги за резидентна грижа. Данните регистрирани към края на декември демонстрират, че 4055 деца са отглеждани от родственици или близки, а 1515 – в приемни фамилии, до момента в който в обществените услуги са настанени 3002 деца .

Около половината от децата, които се отглеждат отвън биологичното си семейство , са настанени при родственици или близки , което акцентира желанието към поддържането на свързаността със фамилната среда . Важен аспект на тази тактика е усилието на обществените служащи да поддържат фамилиите в предварителната защита на изоставянето , като сполучливо са помогнали в две трети от случаите за продължение на развъждането на децата вкъщи.

Процесът на настаняване отвън биологичното семейство е строго контролиран и се подхваща единствено като последна мярка, когато всички други благоприятни условия за поддръжка са изчерпани. Приоритетът е детето да остане в своето разширено семейство или с хора, с които има прочувствена връзка. Това обезпечава по-стабилна и здравословна среда за развиването на детето .

Всяко настаняване се прави с административна заповед, която по-късно се удостоверява от съда, гарантирайки, че всяко решение е в най-хубавия интерес на детето. Случаите на настаняване отвън фамилията постоянно са резултат от комплицирани обстановки, като непризнаване на потребностите на детето от страна на родителите, принуждение или липса на безвредна среда за развиване .

Активната работа с родителите продължава даже след извеждането на детето от фамилията , като се концентрира върху повишение на техния наставнически потенциал и обезпечаване на нужните условия за добра грижа и развиване на детето. Крайната цел е реинтеграцията на детето в неговото биологично семейство, когато изискванията разрешават.

Социалните услуги и организациите не престават да работят неуморно за обезпечаването на подобаваща среда за всички деца в риск, като се стремят да подсигуряват тяхното право на фамилно развъждане и благоденствие. С тяхната поддръжка, вярата за по-добро бъдеще за тези деца остава жива и мощна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР