През 2023 г. не настъпи сериозна промяна на жилищния пазар.

...
През 2023 г. не настъпи сериозна промяна на жилищния пазар.
Коментари Харесай

Какви са цените на имотите в най-популярните квартали на София

През 2023 година не настъпи сериозна смяна на жилищния пазар. Годината беше относително спокойна и балансираща и ще завърши с отлична пазарна интензивност, демонстрират наблюденията на организация BULGARIAN PROPERTIES, оповестиха от компанията.

" Темпът на напредък на цените се забави и през 3-тото тримесечие беше малко под 6 на 100 - наклонност, която беше планувана от нас още в края на предходната година ", споделя Полина Стойкова, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES.

" В допълнение на стабилизирането на цените и задържането им на достигнатите равнища, пазарът беше подсилен от към момента ниски лихвени проценти по ипотечните заеми. Те останаха без значително изменение през тази година, което окуражи купувачите на личен дом ", добавя Стойкова.

Данните на Българска народна банка сочат, че междинният лихвен % на новите жилищни заеми в лв. е към 2,6 на 100 при 2,5 на 100 през 2022 година В резултат, не престават да нарастват размерите новоотпуснати заеми, а това е един от най-важните фактори, които движат пазара, разясняват от компанията. Данните на Българска народна банка демонстрират още, че растежът на кредитирането за деветмесечието е към 14 на 100 на годишна база.

 istock istock
Средни цени и растеж на цените в София

Средната цена на закупените през 3-тото тримесечие на 2023 година жилища в София по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 550 евро/кв.м. – доста сходнa с равнищата от края на 2022 година Така растежът се забавя до малко под 6 на 100 на годишна база, а цените остават съвсем без изменение в другите интервали на 2023 година Средната обща цена на закупените жилища през 3-тото тримесечие нараства до 137 700 евро.

Обеми продажби

Изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES по данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в София бележат 5 на 100 спад през 3-тото тримесечие. Това е пето следващо тримесечие, в което Агенцията по вписванията регистрира спад в размерите на покупко-продажби в столицата, припомнят от компанията. През 3-тото тримесечие по публични данни са вписани 7001 покупко-продажби при 7402 през 2022 година и 8732 през 2021 година Броят им е по-голям от тези през същите интервали на 2019 и 2020 година

Данните на BULGARIAN PROPERTIES, които включват и покупко-продажбите с ново строителство, демонстрират задържане и даже дребен растеж на размерите продажби в София на годишна база.

" Макар през лятото да имаше прочут спад в размера на покупко-продажбите и на интереса, това беше разумно предвид на летния сезон. От началото на септември търсенето в столицата се ускори и интензивно се подписват покупко-продажби ", разяснява Полина Стойкова.

 istock istock
Достъпност на жилищата в София

Стойността на коефициента на досегаемост на BULGARIAN PROPERTIES в средата 2023 година спадна до 1,1. Това сочи, че има по-голяма досегаемост на жилищата в столицата, защото приходите нарастват по-бързо от цените и това усъвършенства съотношението на цена към приход, разясняват от компанията.

Средната работна заплата в София доближи 2 697 лева през второто тримесечие на 2023 година и по този начин за закупуване на 1 кв.м. жилищна повърхност в София в средата на тази година са били нужни към 1,1 междинни месечни софийски заплати. За съпоставяне, през 2008 година (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3,4 заплати за същата повърхност.

Предпочитани квартали и цени на парцелите в тях

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите, като най-често то се купува в развой на строителство, до момента в който към момента има разполагаем избор. Търсенето в София надвива точно в квартали, които оферират такова строителство. Това са необятният център на столицата, както и кварталите " Банишора " и " Малинова котловина ", където има сериозна строителна активност.

С развиването на инфраструктурата, изключително линиите на метрото, известност набират от ден на ден и кварталите " Овча купел " и " Карпузица " (Княжево). Районите на " Младост " и " Полигона " остават на топ позиции в търсенето от страна на млади фамилии, изключително за работещите в офис центровете по бул. " Цариградско шосе " и Бизнес парк София.

Какво се случва с пазара на жилища в прилежащите страни

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че междинните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2023 година на база действително подписани покупко-продажби са:

• " Банишора " - 1 512 евро/кв.м.
• " Малинова котловина " - 1 360 евро/кв.м.
• " Овча купел " 2 – 1 310 евро/кв.м.

Най-скъпо са се продавали жилищата в центъра, кварталите " Иван Вазов " и " Лозенец " – към 3 000 евро/кв.м., а най-евтини са в " Овча купел " и " Малинова котловина ".

 istock istock
Параметри на закупените жилища

Двустайните и тристайните жилища са най-търсени. Делът на закупените двустайни жилища е 54 на 100, а на тристайните – 37 на 100. 7 на 100 са жилищата с 3 спални. Средната повърхност на закупените жилища е 90 кв.м. Тези данни удостоверяват наклонността от началото на годината за завръщане на купувачите на личен дом, които търсят по-просторни жилища, разясняват от компанията.

Изводи и вероятности

Факторите, които въздействат върху жилищния пазар, продължиха да имат удобно влияние и през 2023 година, регистрира от компанията. Положителен стопански напредък, ниска безработица, растеж на приходите, ниски лихвени проценти по ипотечните заеми – всичко това даде отлични условия за вложения в недвижими парцели. Забавянето на инфлацията отслаби и резултата й върху пазара, само че той към момента е значителен, защото упованията са инфлацията да се задържи през идващите няколко години. Наред с това, идното ни приемане в еврозоната и промяната на националната валута подтиква интереса към инвестиции в парцели.

От компанията предвиждат, че съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара и през идната година, като упованията са тя да бъде следващата динамична година за жилищния пазар в София.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР