През 2023 г. еврозоната влиза в рецесия и ние най-вероятно

...
През 2023 г. еврозоната влиза в рецесия и ние най-вероятно
Коментари Харесай

Икономист: През 2023 година ще имаме още по-голям дефицит

През 2023 година еврозоната влиза в криза и ние най-вероятно ще я последваме, предизвести Михаил Кръстев

Проблем, натрапен през последното десетилетие е, че главната финансова рамка на България е нещо, което може да се прекроява още веднъж и още веднъж с всички актуализации, с които свикнахме през годините, с това че трябваше да се прави от служебни държавни управления. Много проблематиност има в приемането на значим документ като Бюджета, в случай че няма изясненост кой ще го ползва.

Това сподели за Михаил Кръстев, стопански откривател, член на Съвета по стопански и обществени политики във връзка импортирания законопроект за удължение на държавния бюджет за тази година до избирането на постоянно държавно управление.

„ Това са причините и на служебното правителство защо няма да предложат подобен бюджет. Като че ли виждаме едно отчаяние в партиите, които по този начин или другояче са се нагласили за предизборна акция и смятаха Бюджетът да е част от нея - едно предизборно наддаване кой най-вече обича обществото “.

Тъй като ще има удължение на бюджетната рамка от 2022-ра година, няма да са вероятни огромни прекроявания, акцентира Кръстев. Много от ограниченията в помощ на хората и бизнеса изтичат през 2023 година, акцентира той. Макар до септември бюджетът да беше в остатък, в края на октомври е на недостиг, а предстоят месеци, когато обичайно се харчи най-вече, разяснява откривателят:

„ Практика, наложена в последното десетилетие, основно от ръководството на ГЕРБ - безусловно нерелевантни индикатори като " остатък към полугодие " се дават постоянно, в случай че финансовите разноски на страната са основно в последните месеци … За да се сметне какъв брой е един остатък или недостиг би трябвало да мине повече от година след приключването. Страната ще бъде на недостиг тази година. Той си е заложен в бюджета за 2022 и в прогнозата на Министерство на финансите.През 2023 година също ще имаме дефицит и той даже ще е по-голям. Отново Министерство на финансите, същото което оперираше дружно с Асен Василев, даде тази прогноза. Състоянието на обществените финанси е доста неприятно. Много е неприятно най-много поради разнообразни индикатори, които не разискват доста в публичното неизменност. Например брутното капиталообразуване спада ужасно доста, което значи че инвестициите в действителната стопанска система спадат а ужасно доста. Голям проблем за тази действителна стопанска система е непредвидимостта, която има от страна на политическата класа. Ние не знаем, въз основата на това какво приказват политиците, дали да вземем за пример ще има обезщетения за тока в идната година или не “.

„ Нека не забравяме, че през 2023 година еврозоната влиза в криза и ние ще я последваме по всяка възможност “, предупреди специалистът и разяснява има ли заплаха за парите по Плана за възобновяване и за промените по проекта:

„ За да получим парите, би трябвало да правим форми. Тези промени са в пакета от закони, които бяха дадени, най-малко част от тях, от служебния кабинет. Моята прогноза е, че в границите на този парламент не може да се взимат толкоз тежки решения “.

Голяма част от средствата в Плана са в глава „ Зелена България “, където се преглеждат закони, които касаят енергийния преход на България през идващото десетилетие. Това са извънредно значими закони и би трябвало да бъдат подложени на сериозен спор и няма по какъв начин да не се стигне до конфликт в Народното събрание:

„ Политиците имаха огромен проблем да излъчат кой да бие звънеца първоначално или на края на съвещанията. Не виждам по какъв начин, на този стадий, те могат да стигнат до консенсус във връзка с 20 закона, които касаят най-много енергийния преход на България, само че и различен вид промени “.

Ще има ли предварителни избори:

„ Имаме един паритет между ГЕРБ и анти-ГЕРБ партиите. Докато едни от тези сили не надделеят безапелационно, с 200-300 000 гласа най-малко, ние няма да забележим решение на тази политическа рецесия, защото сега мачът е еднакъв. Просто ще има преиграване “.

Гласуването с хартиени бюлетини е значимо за партиите поради локалния избор, който следва през есента на идната година, посочи той и разяснява желанието на Борисов за разговор с Политическа партия:

" Когато ти кажеш, че си подготвен да изпълниш всички претенции на Асен Василев, който е бил вицепремиер и финансов министър, във връзка с финансовата политика, на обществените финанси, това убива всичките ти причини, че ти, в последна сметка, си по-добър от този човек, откакто си подготвен да му извърши всичко и казваш, че това, което той прави, въпреки и нездравословно, ще го направиш ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР