През 2023 г. БВП на България ще се забави до

...
През 2023 г. БВП на България ще се забави до
Коментари Харесай

БНБ: Растежът на БВП ще се забави до 0,4% през 2023 г.

През 2023 година Брутният вътрешен продукт на България ще се забави до 0,4%, съгласно прогнозата на Българската национална банка (БНБ).

„ През 2023 година чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави значително до 0.4%, което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система “, се споделя в прогнозата на Българска народна банка за главните макроикономически индикатори, която е направена на 12 януари 2023 година В прогнозата не се регистрира евентуалното въздействие на политическата неустановеност в България върху икономическата интензивност и инфлацията.

Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година, са плануваното значително закъснение на растежа на държавното ползване, както и предстоящият спад на износа на артикули.

„ За намаляването на стоковия експорт ще способстват както по-ниският напредък на външното търсене, по този начин и характерни за България фактори, като възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на нефтопродукти, създадени от съветски нефт, и планувани ремонтни действия в едни от най-големите предприятия в страната “, се показва в документа.

Същевременно за 2023 година Българска народна банка предвижда висок напредък на капиталовата интензивност в сходство със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от страна както на частния, по този начин и на обществения бранш.

Прогнозата за годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), е тя да се забави до 4.2% в края на 2023 година под въздействие на допусканията за низходяща динамичност на цените в евро на петрола и храните на интернационалните пазари.

Средно за годината Българска народна банка чака инфлацията да възлезе на 7.0%, като в кратковременен проект натискът върху индустриалните цени, произлизащ от фактори, като осъществилите се нараствания на цените на суровините и дефицита на предложение и на работна ръка, ще продължи да се отразява върху потребителските цени. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР