През 2022 година от България ще имаме възможност да наблюдаваме

...
През 2022 година от България ще имаме възможност да наблюдаваме
Коментари Харесай

Зрелищно шоу ще наблюдаваме в небето у нас през 2022 г.

През 2022 година от България ще имаме опция да следим едно отчасти слънчево и началните етапи на едно цялостно лунно затъмнение, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова. По думите й броят на този вид феномени ще бъде общо четири , само че от нашата страна ще се видят единствено две от тях .

На 16 май следващата година ще станем очевидци на началните частични етапи на цялостното лунно затъмнение , добави Димитрова. По думите й явлението ще може да се наблюдава най-добре от Южна Америка, Антарктика и югоизточните елементи на Тихия океан. Продължителността на цялостната фаза на затъмнението ще бъде 1 час и 24 минути. У нас по-добра видимост ще имат феновете, които живеят в Западна България .

Частичното слънчево затъмнение , което ще може да се следи по нашите географски ширини ще бъде на 25 октомври , сподели още Димитрова. То ще може да се види и от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. От България явлението ще може да се наблюдава в ранния следобяд на 25 октомври. За наблюдаващите от София затъмнението ще стартира в 12,27 часа. Най-голямо закриване на слънчевия диск - до 32,1 на 100 от площта му, ще се следи в 13,36 часа. От Източна България затъмнението ще се следи с малко по-голяма фаза по време на максимума му. За Варна началото ще бъде в 12,29 часа, а краят - в 14,54 часа.

През 2022 година се чака и прекосяването на няколко комети със междинна бляскавост , които ще могат да бъдат следени с бинокъл или с дребен любителски телескоп, добави Димитрова. Още в първите няколко вечери на януари любителите-астрономи ще изпратят кометата С/2021 A1 /Leonard/. Тя ще премине през перихелия си на 3 януари 2022 година

В последните вечери на април и първите на май месец, ниско над северозападния небосвод, ще може да се следи кометата C/2021 O3 /PanSTARRS/, сподели още Димитрова. Тя добави, че от нашите географски ширини най-подходящото време за наблюдаване на K2 /PanSTARRS/ ще бъдат месеците юли, август и септември . Тогава тази комета ще бъде доста ярка и забележима даже с бинокъл.

През идната година ще ни зарадват и обичайно най-активните метеорни потоци - Квадрантиди, Персеиди и Геминиди, описа още Димитрова. По думите й максимумът на Квадрантиди ще бъде на 3 януари , към 22,40 часа, с интензивност към 100 метеора за час. Луната тогава ще бъде във фаза новолуние и няма да пречи на наблюденията.

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2022 година ще бъде на 13 август след 4 часа след среднощ. Очаква се интензивността му да бъде над 100 метеора за час, само че най-вероятно земният сателит ще основава ярък декор на небето и това ще пречи наблюденията. Подобна ще бъде обстановката и по време на максимума на метеорния поток Геминиди на 14 декември, към 15 часа. Очаква се интензивността да бъде над 120 метеора за час.

Има късмет най-голямата астрономическа атракция за 2022 година да пристигна от един малко прочут метеорен поток - тау-Херкулиди , добави Димитрова. Тя посочи, че той е доста слаб и се поражда от частици, отделящи се от комета. В края на 1995 година ядрото й се е разпаднало на няколко фрагмента, което допуска обособяване на огромни облаци прахуляк в галактическото пространство. На 25 август 2022 година кометата ще премине за следващ път през своя перихелий, само че преди този момент - рано сутринта на 31 май , се чака нашата планета да прекоси облаците от прахуляк, отделили се по време на разпадането преди години. Ако тези предвиждания на астрономите се осъществен, сред 04,50 и 05,20 часа на 31 май ще може да бъде следен метеорен дъжд с интензивност до няколко хиляди метеора за час. В България денят към този момент ще е настъпил - за нашите ширини интервалът ще е сред 07,50 и 08,20 часа. Скоростта на нахлуване на метеорните тела в земната атмосфера ще бъде относително ниска - към 16 километра в час, което ще докара до наблюдаване на мудни оранжеви метеори.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР