През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над

...
През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над
Коментари Харесай

Реколтата от пшеница е добра, вносът от Украйна е пренебрежимо малък

През 2022 година земеделските производители ще бъдат подкрепени с над 700 млн. лева . и по този начин се изравняваме с останалите европейски страни, разяснява министърът на земеделието в оставка Иван Ивано в. Това невиждано финансиране, дружно с ограниченията за прецизен надзор на границата, дава глътка въздух на бранша, разяснява той в неделя пред Българска национална телевизия.

Министърът напомни, че през първото полугодие земеделските стопани получиха 143.5 млн. лева обезщетения поради Covid рецесията, а дружно с плануваните за второто полугодие 600 млн. лева европейски и национални средства помощта за годината ще надмине 700 млн. лева От тези пари за сензитивните браншове като растениевъдство и отглеждане на животни са планувани 450 млн. лева, като другите ограничения за подкрепяне ще бъдат обвързани с производството, сподели министър Иванов, който е от квотата на Българска социалистическа партия. Той заяви, че следва да бъде повишен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия (ЕК) от 35 000 евро до оптималния предел от 62 000 евро.

" Реколтата от пшеница е добра. До четвъртък следобяд от 12 млн. дка в складовете са прибрани над 3 млн. тона ", сподели министърът и добави, че ще се доближим до реколтата от предходната година .
" Традиционно от пшеницата в България след беритба 50 % остава тук, останалата е за експорт. Ние сме към този момент чист експортьор на зърно и мога да ви уверя, че след началото на войната в Украйна, точно пшеницата на България обезпечи продоволствената сигурност в Европейски Съюз в значителен размер , тъй като количества зърно имаше в България и Румъния. Изнасяхме и за трети страни ", изясни Иванов.
Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за складирано зърно от Украйна министърът заяви, че по данни от Агенция " Митници " в България са влезнали 6 хиляди т пшеница и 1300 т ечемик , като стартират инспекции по сигнала от НАЗ. Министърът уточни, че с решение на Европейска комисия вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен надзор поради риска от дефицит в някои страни членки.

" Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че избрани субстанции не дават отговор на стандартите, това зърно ще бъде подложено на наказания и унищожено ", съобщи министър Иванов.

Той посочи, че количествата пшеница и ечемик, импортирани от Украйна, не би следвало да се отразят на пазара у нас: " Допускам и че в немалка степен то е планувано и за реекспорт, само че това са търговски връзки и ние не може да се месим ".

" Нашата съществена цел е да осигурим първокласен самун на цената, която чакат българските жители ", разяснява той и напомни, към този момент е в действие мярката за нулев Данък добавена стойност на хляба и брашното.

За засиления надзор при вноса на храни през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " министър Иван Иванов разяснява, че в последните 10 години не са правени такива инспекции. В резултат от дейностите на страната предходната седмица са спрени 22 т зеленчуци с пестициди, което е рекордно количество. Иванов изясни този резултат с дейностите на страната и премахването на частната фитосанитарна лаборатория от граничния пункт.
" Капитан Андреево е една от най-големите граници в света и там влизат доста храни и животни за целия Европейски Съюз. Има значително причини в поддръжка на изказванията на зам.-министър Иван Христанов, че мафията е на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и фактът, че той е охраняван и има закани против него е сладкодумен ", посочи Иванов. Междувременно против дейностите на страната, посредством които Агенцията по храните иззе от нея осъществяването на лабораторни проби на плодовете и зеленчуците, влизащи през пункта.
Така до края на годината БАБХ чака спомагателни доходи от 25 млн. лева за второто полугодие.

Във връзка с тематиката за съставянето на кабинет доктор Иван Иванов съобщи: " Аз персонално ще харесам това да не вървим на избори и да не хвърлим страната в безпорядък, тъй като едни нови избори ще ни костват милиарди евросредства. Въпросът е да се ръководи по метод, по който да има предвидимост, да се виждат резултатите и да не се краде. "

Той предизвести, че неналичието на парламент ще забави приемането на законодателството, належащо за старта на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година, по който следва усвояването на 16 милиарда лева Отделно без законодателен орган ще се забави и законодателството, обвързвано с Националния проект за възобновяване и резистентност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР