През 2022 г. в България бяха счупени“ много рекорди –

...
През 2022 г. в България бяха счупени“ много рекорди –
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: 2023 г. ще е година с доста по-ниска инфлация

През 2022 година в България бяха „ счупени “ доста върхове – за най-ниска безработица, за индустриално произвеждане и за експорт, сподели в предаването „ Ритъмът на столицата “ икономистът Лъчезар Богданов. По думите му Европа и страната ни се е съвзела бързо след Covid рецесията.

„ Годината беше по-добра от упованията, поради на неподходящите външни условия, които ни засипаха от началото на 2022 година Данните за българските семейства не демонстрират обедняване през ноември и декември. Напротив, данните за търговията и данните за депозитите на семействата, без да имаме данни за заплатите за последния месец, само че при всички случаи се продължава тренда за повишение на приходите и много съществено ползване “, изясни Богданов.

Според него с всяка минала година, стопанската система в България се откъсва от политиката и настоящото ръководство на страната. Все по-голяма част от бизнеса у нас е на облага, без значение от обстановката в страната.

„ Тези удобни трендове не е наложително да се запазят в същия тип и тази година. Виждаме едно съществено изстудяване, което се случва с европейската стопанска система. Част от индустриалното произвеждане, в това число в Германия, стопира този бърз ритъм на напредък. Очакването за повишение на лихвите като инструмент за изстудяване на вложенията и потреблението целят да има едно закъснение на икономическата интензивност и малко по-благоразумно държание и на бизнеса, и на семействата, което неизбежно ще пристигна и към нашия пазар “, добави икономистът.

Според него до месец септември 2022 година, в частния бранш у нас заплатите са се повишили с 16-17%.
„ Не на всички места е еднообразно, само че в последна сметка имаме растеж на заплатите, което е добре. Въпросът е дали това ще продължи да е стабилно, т.е., до каква степен българските бизнесмени ще могат да удържат на това да покачват възнагражденията и да продължат да бъдат конкурентноспособни “, сподели Лъчезар Богданов.

По думите му централните банки, Федералният запас в Съединени американски щати и Европейската централна банка са подготвени на съществени ограничения в стягане на паричната политика, с цел да може да се смъкна инфлацията.

„ 2023 година я виждам като година с много по-ниска инфлация, само че с други проблеми, тъй като свалянето на инфлацията идва с изстудяване на капиталовата интензивност. Въпросът е можем ли да охладим стопанската система в някаква степен, да свалим инфлацията, без да изпадаме в същата финансова рецесия, каквато се случи 2008-2009 година “, сподели икономистът.

Източник: БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР