През 2022 г. се навършват 350 години от рождението на

...
През 2022 г. се навършват 350 години от рождението на
Коментари Харесай

10 съвременни картини от живота на Петър Велики

През 2022 година се навършват 350 години от рождението на първия съветски император.

По този мотив модерни художници нарисуваха някои значими тематики от биографията на великия Петър.
Иля Зоркин. „Началото на самодържавието“, 2022


На картината е изобразен Петър, заобиколен от патриарха, стрелци и боляри, които прекланят глави пред царя в символ на преданост и признание на властта му. През 1689 година той завзема властта от княгиня София, която е регент на него и на „немощния“ му брат Иван.
Андрей Пианковски. „Запознанство с морето и външната търговия“, 2022


През 1693 година Петър идва в Архангелск, който в края на XVII в. е основното морско пристанище на страната, единственият „прозорец към Европа“. Царят е учуден от типа на същинските морски съдове, качва се на палубите им и учи всеки подробност. Заедно с ескорт от задгранични кораби царят даже отплава с яхтата си на 300 благи в Бяло море.
Андрей Блиок. „Воронежко корабостроене“, 2022


През 1697 година Петър се насочва на огромно странствуване из Европа. Царят остава за най-дълго в Холандия, където учи основите на корабостроенето. В Русия Петър основава корабостроителница във Воронеж и стартира да строи първите кораби за Азовския флот. Царят кани задгранични майстори и персонално взе участие в залагането на 58-оръдейния транспортен съд „Гото Предестинация“ („Божествено Предопределение“), първият съветски военен транспортен съд. Целта на царя е да получи достъп до Черно море.
Иван Логинов. „Нови традиции. Образование“, 2022


За амбициозните си проекти за реформиране на Русия Петър се нуждае от дипломиран личен състав. Той изпраща деца от благороднически фамилии да учат в чужбина, най-вече военноморски науки, а по-късно самичък приема изпити и ревизира знанията им. Онези, които се учат зле, са наказвани от Петър и принуждавани да работят като елементарни моряци.
Алексей Перепелкин. „Обществен живот. Асамблея при Петър Велики“, 2022


Петър реформира доста неща в страната – заповядва на благородниците да си подстрижат брадите и да се облекат в рокли в европейски жанр, а на дамите оголва раменете – нещо, с което те дълго време не могат да свикнат и считат за непристойно. Друга оригиналност са асамблеите – свободни срещи на благородниците, на които да поддържат връзка, да танцуват и да се забавляват.
Самир Рахманов. „Битката при Лесная“, 2022


През 1700 година Петър Велики влиза в дълга война с Швеция, известна още като Северната война. На 28 септември 1708 година на дребна поляна край село Лесная се разиграва кървава борба, по време на която съветската войска реализира победа. Това е една от стъпките за превръщане на хода на войната – най-много тъй като шведите стопират настъплението си против Москва.
Александър Бистров. „Полтавската победа“, 2022


Отказвайки се от настъплението си против Москва, шведите се насочват към Украйна и напролет на 1709 година обсаждат Полтава. По време на борбата съветската войска разгромява шведите, те бягат от бойното поле, а раненият крал Карл XII се избавя с бягство в Османската империя. Победата в борбата при Полтава е преломен миг в Северната война – от този миг нататък Петър единствено напредва.
Николай Блохин. „Гангутското сражение“, 2022


Битката при нос Гангут през 1714 година е наричано „морската Полтава“. Това е първата военноморска победа на съветския флот в историята на Русия – и към момента се празнува като ден на воинската популярност.
Иля Овчаренко. „Командване на четирите флота“, 2022


По време на Северната война шведските капери (разрешени от управляващите пирати) работят в Балтийско море. Русия, Дания, Англия и Холандия сплотяват напъните си, с цел да прочистят Балтийско море от каперите и шведския флот, който ги прикрива. Петър е изобразен на палубата на кораба „Ингерманландия“, заобиколен от европейски адмирали.
Ксения Карпенко. „Петър I – император. Церемония в Троицкия събор на Александро-Невската лавра“, 2022


След успеха във Северната война против шведите през 1721 година Петър афишира Русия за империя и става първият съветски цар, който приема купата император.

Изложбата „30 картини от живота на Петър Велики. 2022“ ще се организира на Марсово поле в Санкт Петербург от 9 юни до 9 август 2022 година.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР