През 2022 г. се наблюдава рязко увеличение на покупките на

...
През 2022 г. се наблюдава рязко увеличение на покупките на
Коментари Харесай

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

През 2022 година се следи внезапно нарастване на покупките на злато за попълване на златно-валутните запаси от страна на централните банки в света. Това излиза наяве от оповестения преглед от Световния съвет по златото (WGC), за международния пазар на злато през предходната година, написа в разбор на финансовия портал Investing.com.

Покупките в света през 2022 година са се нараснали с 2,5 пъти до общо 1135,7 тона злато, при 450,1 тона през 2021 година. При това се следи доста нарастване на покупките през втората половина на годината по отношение на първата. По-конкретно, през 1-вото тримесечие на 2022 година централните банки в света са купили 88,5 тона злато, през 2-то тримесечие - 185 тона, през 3-то тримесечие - 445,1 тона, а през 4-то тримесечие - 417,1 тона злато.

Покупките през предходната година на злато от централните банки за запаси, са най-високите от 1967 година насам. Сред главните аргументи за това, WGC акцентира геополитическата неустановеност и високата инфлация. Освен това, огромните покупки са направени главно от банки от разрастващите се страни, в това число Турция и Китай.
 Защо по време на рецесия е удачно да се влага в злато
Защо по време на рецесия е удачно да се влага в злато

Златото е дълготрайна инвестиция

Народната банка на Китай възобнови закупуването на злато в запасите си през 2022 година, за първи път от септември 2019 година През ноември и декември предходната година, към запасите бяха добавени 62 тона от благородния метал, а количеството злато в запасите надвиши 2000 тона.

Централната банка на Турция разгласи най-голямата покупка през 2022 година - количеството злато в запасите й се усили от 148 тона на 542 тона, единствено за година.

Банките от Близкия Изток като цяло бяха дейни купувачи на злато през предходната година, като Bank of Egypt купи 47 тона, Bank of Qatar - 35 тона, Bank of Iraca - 34 тона, Bank of the United Arab Emirates - 25 тона и Bank of Oman - 2 тона.

Централна Азия също остава деен покупател на злато. Банката на Узбекистан усили запасите си с 34 тона, Банката на Киргизстан - с 6 тона, Банката на Таджикистан - с 4 тона.

Резервната банка (Централната банка) на Индия закупи 33 тона метал като запаси, което е по-малко от 2021 година и може да бъде обвързвано с дейните валутни интервенции в поддръжка на рупията. Също по този начин, прибавиха злато към запасите си централните банки на: Еквадор (3 тона), Чехия (1 тон), Сърбия (1 тон), Ирландия (1 тон).

Националната банка на Казахстан стана най-големият продавач на злато през 2022 година, намалявайки златните и валутните си запаси с 51 тона от метала, до 352 тона (58% от общите резерви). Банката на Казахстан също по този начин разгласи, че има намерение да усили продажбите на злато през 2023 година, което може да е отговор на увеличеното произвеждане на злато в страната.

Bundesbank (централната банка на Германия) продаде 4 тона злато през 2022 година, като част от стратегия за сечене на монети. Също по този начин, дребни количества злато продадоха и централните банки на: Шри Ланка, Полша, Филипините, Монголия, Босна и Херцеговина, Камбоджа и Бутан.

Световния съвет по златото обаче отбелязва, че има огромен брой финансови интервенции на централни банки, които до момента не са регистрирани публично, заради което е допустимо посочените данни да бъдат поправени.
 Достигна ли светът лимита при добива на злато? До по кое време ще стигнат запасите в находищата?
Достигна ли светът лимита при добива на злато? До по кое време ще стигнат запасите в находищата?

Най-големите залежи на злато се намират в пустинята Невада в Съединени американски щати

Активното попълване на златните запаси на централните банки демонстрира дълбочината на актуалната международна рецесия. Стабилността на цените на златото през 2022 година още веднъж удостовери стабилността на този актив, устойчивата възвръщаемост при турбулентни времена и значимата му роля като дълготрайно средства за икономисване.

WGC не вижда основателни аргументи централните банки в света да трансформират (много) отношението си към златото през 2023 година Те ще поддържат позитивно чисто съоотношение към закупуването на благородния метал в запасите си и ще останат чисти купувачи, въпреки че е допустимо покупките като цяло през тази година да не са толкоз огромни като през миналата.

Активните покупки от страна на централните банки станаха главен мотор на растежа цените на златото в международен мащаб през втората половина на 2022 година Не инцидентно, от края на октомври 2022 година доникъде на януари 2023 година, цените на златото на интернационалните пазари, се повишиха от $1643 за тройунция до $1928 за тройунция.
 Кога златото ще размени $ като „ безшумно пристанище “ при рецесия
Кога златото ще размени $ като „ безшумно пристанище “ при рецесия

Мнението на Джим Роджърс, финансист и вложител от международна величина
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР