През 2022 г. България заема 53-то място от общо 64

...
През 2022 г. България заема 53-то място от общо 64
Коментари Харесай

България е на 53-то място от 63 страни по конкурентоспособност

През 2022 година България заема 53-то място от общо 64 страни, което демонстрира липса на прогрес от 2021 година насам. Страната отбелязва утежняване с пет позиции спрямо 2020г. и с петнадесет позиции спрямо 2009 година

Това демонстрират резултатите, оповестени в. на Института за развиване на ръководството (IMD, Швейцария), оповестиха от Центъра за проучване на демокрацията.

Изследването демонстрира, че през последните петнадесет години българската стопанска система, дърпана от Европейски Съюз, постепенно се възвръща, само че надалеч не е достигнала цялостния си капацитет.

По този метод, българската стопанска система остава измежду най-неконкурентоспособните в Европа.

Силно притеснителен е фактът, че дълготрайните фактори на конкурентоспособност не престават да са в застой. Вероятността за позитивни промени или прогрес в обозримо бъдеще остава ниска, като това може да се промени единствено посредством подобаващи корективни ограничения при образуването на политиките, държавното ръководство и бизнес водачеството.

Основните провокации и благоприятни условия за възстановяване на конкурентоспособността на България през 2022 година са:

- Геополитически разтърсвания и възходяща инфлация, провокирана от

разноските за сила.

- Непоследователни политики в региона на енергетиката и климата.

- Конфронтация сред изпълнителната и правосъдната власт.

- Липса на надеждно антикорупционно правоприлагане.

- Ограничени вложения в НИРД и нововъведения.

Към 2022 година българската стопанска система съвсем изцяло се е възстановила от икономическите последствия от пандемията. Сега обаче както предприятията, по този начин и семействата изпитват отрицателните последствия от повишението на цените на силата.
 България остава на 48-о място от 63 страни по конкурентоспособност
България остава на 48-о място от 63 страни по конкурентоспособност

Вероятността за пробив в околните години остава дребна

След нашествието в Украйна енергийно интензивната стопанска система беше отрицателно наранена от енергийната си взаимозависимост от Русия. Скоковете на цените доведоха до най-високите равнища на инфлация, следени в последното десетилетие.

По този метод уязвимостта на обществото съставлява евентуална опасност за показателя на бедността и виталния стандарт.

Въпреки че България е класирана на същото място като предходната година, Годишникът отбелязва и леките усъвършенствания на страната в множеството от икономическите й индикатори (14 от 20). Годишникът обаче намалява доста класирането на България във връзка с пазара на труда (от 23-то на 46-то място) и във връзка с обществените финанси (от 21-то на 38-то място).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР