През 2022 г. България преживява най-голямата бежанска вълна, несравнимо по-голяма

...
През 2022 г. България преживява най-голямата бежанска вълна, несравнимо по-голяма
Коментари Харесай

Украинците са най-голямата бежанска вълна в историята на България


През 2022 година България претърпява най-голямата бежанска вълна, несравнимо по-голяма от миграцията при трагични интервали след войни с нейно присъединяване или смяна на териториалните граници - този факт остава в аналите като равносметка след началото на експанзията на Русия против Украйна. Първите рейсове с бежанци започнаха да идват в ранните часове на 26 февруари на граничния пункт край Дуранкулак. От тогава до в този момент 1.09 млн. публично регистрирани украинци са минали през България, сочат данните на българските управляващи. В момента в страната се намират 50 049 бежанци от войната.

Макар малко на брой да се задържат трайно, миграцията е в действителност невиждана за българските мащаби. Най-големите талази досега към страната са незабавно след Освобождението от турско иго - към 300 000 души, и през второто десетилетие на XX век - към 250 000 след Междусъюзническата война и още след Ньойския контракт, общо към 600 000. Стотина хиляди съветски белогвардейци минават малко по-късно през България. Доста по-малко са арменците, увековечени от Пейо Яворов. Преселението след връщането на Южна Добруджа през 1940 година обхваща  души. Все още е рано за проучвания каква част от украинците ще останат за непрекъснато в България. Очевиден е стремежът на голямото болшинство да се завърнат в мирна Украйна. " Ако останат, евентуално ще бъдат от нашите таврийски и бесарабски българи. Но без значение останат или не, нашата цел като страна би трябвало да бъде поддържане на колкото може по-тясно партньорство с Украйна и сънародниците ни там ", разяснява пред " Сега " историкът Пламен Павлов.

Около 8 млн. общо досега са избягалите от войната в Украйна и това е най-голямата бежанска рецесия в Европа след Втората международна война.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР