През 2022-а Димитър Кузманов на три пъти беше на една

...
През 2022-а Димитър Кузманов на три пъти беше на една
Коментари Харесай

Историята досега: Четиримата българи, играли в турнирите от Големия шлем при мъжете


През 2022-а Димитър Кузманов на три пъти беше на една победа от място в главната скица на шампионатите от Големия шлем. Още при дебюта си в Шлема пък Адриан Андреев записа две победи и е единствено на една крачка от това да доближи до същинската част от Australian Open.

С вяра и убеденост, че доста скоро ще приказваме за пети (а за какво не и за шести) българин в съществена скица на шампионат от Големия шлем при мъжете, взехме решение да разкажем историята на четиримата, постигнали този голям триумф досега.

Милен Велев

Велев е човек, реализирал някои от значимите първи неща за българския мъжки тенис – откакто е първият с купа на равнище Чалънджър, той се трансформира и в първия роден представител с присъединяване в съществена скица на „ мейджър “.

В началото на 1994-а той е №126 в международната класация. Това му разрешава да дебютира в Шлема с непосредствено присъединяване на Australian Open. В първи кръг негов противник е намиращият се в края на кариерата си Матс Виландер. Шведът е №322 в света и играе с уайлд кард, само че това не му пречи да победи.

Велев въпреки всичко печели втория сет с 6-4 преди да загуби изрично идващите две елементи – 1-6, 6-4, 0-6, 0-6.

За страдание годината по-късно се оказва доста тежка за Велев, който записва единствено една победа в съществена скица на Чалънджър равнище и се смъква до позиция отвън първите 300. По този метод не съумява да си обезпечи друго присъединяване в Шлема.

Преди това доближава до две победи на равнище АТР, обезпечили му и единствения четвъртфинал на това равнище – на шампионата в Атина през 1992 година. До края на кариерата си той завоюва още 3 трофеи на равнище Фючърс. Рекордната му позиция в ранглистата е №121.


Орлин Станойчев

Най-успешният български тенисист при мъжете преди Григор Димитров и първият с победа в шампионат от Шлема. Дебютът на най-високото допустимо равнище идва на Australian Open 1997, когато Станойчев е №117 в света в първи кръг той губи с 4-6, 4-6, 4-6 от аржентинеца Ернан Гуми, №45 по това време.

Последват две участия, в които той е извънредно покрай победа. На Уимбълдън 1997 губи от Джон ван Лотум, откакто води с 2-0 сета. Пак в Лондон 2 години по-късно губи от Тод Уудбридж след 8-10 в петия сет.

Победата идва в петото от общо шест участия в Шлема. На Ролан Гарос през 2000-а Станойчев обръща от 0-2 сета французина Стефан Ует за историческия триумф. Последното му присъединяване в един от четирите най-големи шампионата е на US Open, където сензационно повежда с 2-0 сета на №6 в света Евгений Кафелников, само че руснакът стига до поврат.

Станойчев има и два четвъртфинала на равнище АТР, и е първият българин в топ 100 при мъжете, достигайки до №96.


Радослав Лукаев

През 2002-а по това време 20-годишният Радослав Лукаев стига до своето само присъединяване в съществена скица на шампионат от Големия шлем. По това време 272-и в света той преодолява квалификациите на US Open с три победи в по два сета – над Ерик Продон, Ярослав Левински и Питър Лушак. В главната скица противник е №87 в оня миг и предстоящ №3 Николай Давиденко.

Българинът прави превъзходен мач и взима втория сет, само че въпреки всичко отстъпва на любимеца след 4-6, 6-1, 4-6, 4-6.

Този триумф му разреши да доближи до рекордната си 229-а позиция в ранглистата. Впоследствие кариерата му мина основно на по-ниско равнище като той завоюва общо 4 трофеи на равнище Фючърс на сингъл и една на равнище Чалънджър на двойки.


Григор Димитров

Стигаме и до най-успешния български тенисист в историята. Година след триумфа си при юношите на Уимбълдън, през 2009-а Григор получава уайлд кард за главната скица на шампионата в Лондон. Съперник е Игор Куницин, а травма стопира присъединяване на българина при резултат 6-3, 0-6, 0-3.

Последват две отпадания в квалификации – на US Open 2009 и на Australian Open 2010. На Australian Open 2011 Григор е №105 в света и е на прага да влезе непосредствено в схемата. Все отново му се постанова да играе квалификации, които преодолява след единствено един изгубен сет. В първи кръг триумфът над Андрей Голубьов го трансформира във втория българин след Станойчев с победа в главната скица.

Успехите по-късно са известни на всички – три полуфинали в Големия шлем, 8 АТР трофеи и постигане до №3.

Това, което също е впечатляващо във връзка с присъединяване му на „ мейджър “ равнище е фактът, че към сегашния миг Димитров е тенисистът с най-дълга дейна серия от поредни присъединяване в Шлема. Ако всичко е наред, Australian Open 2023 ще бъде 48-ият пореден шампионат от Шлема с присъединяване на някогашния №3 в света.  
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР