През 2021 г. графичните карти предизвикваха голям интерес. Любителите на

...
През 2021 г. графичните карти предизвикваха голям интерес. Любителите на
Коментари Харесай

Oчакват ли производителите на чипове крах след невероятния бум

През 2021 година графичните карти предизвикваха огромен интерес. Любителите на видеоигрите и копачите на криптовалута се изредиха на опашки, с цел да се снабдят с най-новото предложение от висок клас от американските производители на чипове Nvidia или AMD. И графичните процесори надалеч не бяха единствените полупроводници. Острият дефицит на чипове наруши производството на всичко - от смарт телефони до коли и ракети, тъкмо когато търсенето на всевъзможни устройства, работещи със силиций, процъфтяваше. Миналата година приходите на промишлеността за чипове са нарастнали с една четвърт до 580 милиарда $, съгласно изследователската компания IDC. Пазарните оценки на производителите на чипове скочиха. Тайванският колос в производството на полупроводници TSMC стана десетата най-скъпа компания в света.
Растящо търсене
Тъй като търсенето се чака да пораства от ден на ден, почитаният от времето цикъл на полупроводниците - компенсирането на изоставането сред търсенето и новото предложение лишава година или две, наподобява, е нещо от предишното. Компаниите за чипове отвориха портфейлите си. TSMC и двата му съществени съперника, американската Intel и Samsung от Южна Корея, вложиха 92 милиарда $ между тях предходната година, което е нарастване от 73% по отношение на 2019 година - и дадоха обещание още към 210 милиарда $ през идващите две години.

Сега наподобява, че надалеч не е пропъден. Цикълът на чипове може вместо това да се е ускорил. Чиповете от всевъзможен тип наподобяват неуверени. На 14 юли TSMC сподели, че ще влага по-малко от плануваното. Samsung предизвести за закъснение на облагите и се твърди, че обмисля понижаване на цените на чиповете с памет през втората половина на 2022 година През юни Micron Technology, американски производител на чипове с памет, предвижда продажби за 7.2 милиарда $ през третото тримесечие, една пета по-ниски от предстоящото. Анализаторите от TrendForce чакат цените на паметта да паднат с една десета през идващите три месеца. Според една оценка цените на графичните чипове са се намалили на половина от януари, защото криптосферата се разпада и геймърите прекарват повече време в невиртуалната действителност. По евфемистичните думи на Дейвид Зинснер, основен финансов шеф на Intel, останалата част от годината наподобява " доста по-шумна, в сравнение с беше даже преди месец ".
Проблемите
Тъй като взривът с турбокомпресор рискува да се трансформира в голям срив, цените на акциите на международните производители на чипове се сринаха с към една трета тази година, още веднъж на половина от показателя S&P 500 на огромните американски компании. В допълнение към това геополитическото напрежение рискува да раздели световния пазар и да разбие комплицирани вериги за доставки. Индустрията на суперзвездите на пандемията внезапно наподобява доста по-малко звездна.
Реклама Приходите на промишлеността за чипове са нарастнали с една четвърт до 580 милиарда $ през предходната година.
Започнете с предлагането. Един от методите, по които компаниите прибавят потенциал, е посредством инсталиране на нов комплект в съществуващи заводи. През втората половина на 2021 година световните разноски за съоръжение за слагане на чипове върху силициеви пластини са скочили с към 75% спрямо равнищата преди коронавирус, пресмята Малкълм Пен от Future Horizons. Отнема към година, с цел да се трансфорат тези вложения в нова продукция, тъй че в края на 2022 година може да се следи пренасищане на производството.

Фирмите могат също по този начин да построяват напълно нови заводи, което лишава малко повече време. Според откривателите от SEMI 34 от тях са били онлайн в международен мащаб през 2020 и 2021 година Други 58 са планувани да отворят порти сред 2022 и 2024 година Това би повишило световния потенциал с почти 40%. Intel има шест заводи в развой на разработка, в това число водещата " мегафабрика " на стойност 20 милиарда $ в Охайо и такива в Аризона и Магдебург, Германия. Плановете на Samsung включват огромен съвременен цех в Тексас. TSMC построява сходен в Аризона. Повечето от тях се чака да стартират произвеждане до 2025 година

Винаги съществуваше риск търсенето да е намаляло до тогава. Но гладът за чипове е намалял по-бързо от предстоящото. Най-ясни признаци за това има на пазара за лични компютри (pcs), които съставляват към 30% от общото търсене на чипове от всички разновидности. След тласъка на пандемията, защото работата и ученето от у дома се трансфораха в норма, световните доставки на компютри ще намалеят с 8% тази година, пресмята IDC. Това е ненапълно тъй като някои от тези пандемични покупки просто бяха изтеглени напред. Продажбите на смарт телефони, други 20% от търсенето, също се чака да спаднат. През април доставките на смарт телефони в Китай, най-големият пазар в света, бяха с една трета по-ниски в съпоставяне със същия месец на предходната година. Забавянето на продажбите на компютри и телефони ще бъде още по-рязко, в случай че международната стопанска система изпадне в криза.
Реклама
Центровете за данни и производството на коли употребяват към една десета от чиповете в света по брой. Не се чака спад в търсенето тази година. Китайските поръчки за сървърни чипове, които зареждат центровете за данни, понижиха. Много паникьосани производители на коли от своя страна разполагат с двойно или тройно повече от нужните чипове, с цел да избегнат дефицита, който ги принуди да понижат производството предходната година. Стейси Расгон от брокерката компания Bernstein показва, че през последните няколко тримесечия доставките на автомобилни чипове са били с към 40% по-високи от това, което бихте очаквали въз основа на броя на доставените коли и броя на чиповете в типична кола. Големите ресурси в автомобилната промишленост може да значат неочаквана суша на нови поръчки.

Натискът върху цените надолу може да бъде комплициран от друга мощна мощ. Политическите решения - вътрешни и интернационалните, оказват все по-голямо въздействие върху търсенето и предлагането на чипове. Що се отнася до предлагането, миналогодишната рецесия изплаши държавните управления и подсети на тези на Запад, че 75% от всички полупроводници идват от Азия. Мнозина в този момент желаят да пренесат производството, изключително на водещи чипове, считани за стратегически значими, в границите на техните граници. В Съединени американски щати Конгресът спори за закона за чиповете, който, в случай че бъде признат, ще даде на промишлеността до 52 милиарда $ за пет години под формата на дотации и грантове за научноизследователска и развойна активност (R&D). Версията на Европейски Съюз предлага 43 милиарда евро до 2030 година Индия, Япония и Южна Корея имат сходни схеми. Същото прави и Китай, който започва политика за полупроводници през 2014 година
Опасност от по-високи цени
Щедростта на страната може да докара до повече свръхкапацитет. А интервенционизмът може в допълнение да наруши вероятностите. Индустрията на чипове, разпокъсана по националните граници, би рискувала разточително повтаряне, увеличавайки разноските за потребителите. Доклад на консултантската компания BCG и Асоциацията на полупроводниковата промишленост (лобистка група) открива, че при сюжет, при който производството на полупроводници е самодостатъчно в границите на районите, цените на чиповете ще се покачат с сред 35% и 65%.

Американското държавно управление, наподобява, има намерение да ограничи търсенето по различен метод. То употребява надзор върху износа, с цел да откаже на китайските купувачи достъп до полупроводници и инструментите, нужни за производството им. Стремежът е понятен: Китай е властнически противник на водения от Съединени американски щати, учреден на правила, световен ред. Неудобно за производителите на чипове, а Китай е и най-големият пазар на чипове в света. TSMC и Intel към този момент изгубиха китайски клиенти вследствие на американските ограничавания. Други като Qualcomm означават в годишните си отчети, че китайски клиенти създават лични чипове или минават към локални снабдители ненапълно заради геополитическо напрежение. Американските производители на чипове предизвестяват, че огромните им бюджети за научноизследователска и развойна активност биха били сложни за поддържане, в случай че изгубят китайския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР