През 2020 се отбелязват 50 години от появата на два от

...
През 2020 се отбелязват 50 години от появата
на два от
Коментари Харесай

Opel отбелязва 50 години на Ascona и Manta

През 2020 се означават 50 години от появата на два от най-емблематичните модели в цялата история на Opel- Ascona и Manta, които са и едни от дребното представители на марката, продавани сполучливо и на територията на Съединените Американски Щати.

За да означи своите две легендарни коли, през тази година Opel ще организира няколко специфични мероприятия, първото от които ще бъде по време на Bodensee Klassik (7-9 май). Следващото събитие ще се организира на 28 юни в Рюселсхайм, като в него се очаква да се включат към 100 представителя на Ascona и Manta A, а от 25 до 27 септември ще се състои и специфичен събор на собствениците на Manta, като организаторите са избрали Тимендорфер Странд, където преди 50 години е била и медийната премиера на оригиналната версия на модела.

Manta е показана пред медиите през септември 1970 година и върху елегантното купе могат да бъдат видяни емблеми, изобразяващи неповторимата риба manta ray, чието изображение е основано въз основа на фотосите на известния френски морски биолог Жак-Ив Кусто. „ Моделирани ” по подобие на по този начин наречените пони автомобили (достъпни, компактни, за американските показа, коли с изключително моден дизайн и обикновено висока мощност), които са известни в САЩ по това време, спортната Manta е позиционирана като автомобил, който е с различна устременост от конвенционалното купе и обичайния седан. Както пони автомобилите, Manta е стилна, но едновременно с това и подобаваща и удобна за всекидневна приложимост.

Ascona дебютира на автомобилния салон в Торино през 1970 година, а в пресинформацията е оповестена за „ автомобилът на техническото бъдеще ” (car of the technical future). Тя е позиционирана между Kadett и Rekord и е ориентирана към един нарастващ авто сегмент. До март 1975 година са създадени 691.438 броя от модела Ascona A.

В софтуерно отношение ходовата част и задвижването на Ascona и Manta са идентични. Предният мост е с без значение окачване на колелата със спирални пружини и телескопични амортисьори, до момента в който отзад се употребява корав мост закрепен с две надлъжни рамена и панардов кол.

Ascona се предлага във версии седан с две или четири порти в общоприети и луксозни модификации. Оборудвана е с 1.6-литров, четирицилиндров мотор с мощ 68 к.с. или във вид с по-висока степен на сгъстяване с 80 к.с. в S- версията.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР