През 2020 година България достигна рекорд на чуждестранните инвестиции. Към

...
През 2020 година България достигна рекорд на чуждестранните инвестиции. Към
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Инфлацията за потребителите стигна 10%, но мерки няма

През 2020 година България доближи връх на задграничните вложения. Към момента, по данни на Българска народна банка, потокът спада с 51%. Насърчените планове на страната за вложения за първите месеци на миналата година до май, бяха към 800 млн. лева Това разяснява в ефира на " Лице в лице " по бТВ Лъчезар Борисов, някогашен стопански министър в държавното управление на Бойко Борисов.

" За останалия интервал досега са под 400 млн. лева Направете съпоставяне. Ами няма вложения, тъй като няма среда, тя се счупи. Ние оставихме работеща стопанска система, която се върна и възстановяваше. През май нямаше пандемия у нас. Тогава стопанската система вървеше, не се знаеше, че ще пристигна Омикрон. В момента той е тук, вложенията обаче ги няма ", разяснява той.
Биков и Лъчезар Борисов разнищиха пред две разнообразни малките екрани случая с ДКК
Във връзка с трусовете в Държавната консолидационна компания (ДКК), разнообразни представители на ГЕРБ се появиха в утринните блокове на н...
Прочети повече
" Инфлацията за потребителите стигна 10%, само че ограничения няма. Никакви съответни дейности – нито антиинфлационни, нито компенсиращи. Да, желанията ги чуваме, чуваме, че има пари в енергийния фонд, само че дейности и съответна реакция няма “, добави Борисов. Бившият министър разяснява, че поради високите цени на електрическата енергия редица дребни предприятия към този момент са банкрутирали, а други едвам устоят.

Относно прелюдия мораториум върху цените на тока, парното и водата, Борисов сподели: " Това е непазрна и недобра мярка. Инфлацията в индустрията е приблизително 30%, компаниите работят без добавена стойност, без облага. Какво следва – или ще се усилят цените за потребителите, или компаниите ще банкрутират. Влизаме в една систематична рецесия “.

Борисов разяснява, че може да се усъвършенства конкуренцията в областта на горивата. По думите му след 12 май цените внезапно са скочили, влошил се е бизнесклиматът и доверието на потребителите.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР