През 2020 г. повече от половината (53.4%) от всички деца

...
През 2020 г. повече от половината (53.4%) от всички деца
Коментари Харесай

Децата до 3 г. в България са основно на грижите на родителите си

През 2020 година повече от половината (53.4%) от всички деца на възраст под три години в Европейски Съюз са били поверени на грижите само на родителите си, сочи изследване на Евростат, оповестено по-рано тази седмица. Това демонстрира нарастване от 13.4% по отношение на 2019 година, което може да се изясни с резултата на COVID-19 и ограниченията, признати от страните членки при започване на 2020 година Почти една трета (32.3%) от децата на възраст под три години пък са посещавали публични заведения за детски грижи най-малко един час седмично (с 8.5% по-малко спрямо 2019 г.), а една пета от децата (20.9%) са били поверявани на техните баби и дядовци, други родственици или професионални детегледачки за най-малко час на седмица (с 19.3% по-малко по отношение на 2019 г.)

Делът на децата под три години, за които са се грижили единствено техните родители, варира доста за страните членки от Европейски Съюз - най-нисък е процентът в страни като Нидерландия (21.9%) и Португалия (29.1%), а най-голям в Литва (69.5%) и България (71.8%).
Твърде дълго майчинство
Това евентуално се дължи и на високата дълготрайност на платения отпуск по майчинство, който страната ни предлага на младите майки. В Кодекса за обществено обезпечаване в България ясно е посочено, че на обезпечените лица за общо заболяване и майчинство им се поставя обезщетение за развъждане на дете, до момента в който то навърши 2 години. За съпоставяне, в Белгия, в която и едвам 36% от децата до три години прекарват време напълно с родителите си, майчинството продължава 15 седмици, като 82% от заплатата на майката се изплащат за 30 дни и 75% за останалия интервал. В България, за първата година майките получават обезщетение в размер на 90% от междинното им на ден брутно трудово заплащане.
Реклама В обособените страни
Съответно, при страните с най-нисък % деца, отглеждани напълно от родителите си, се следи най-голям % на подрастващи, посещаващи детски заведения. Почти една трета от децата в Европейски Съюз 32.3% са били записани в детски градини и ясли за минимум един час седмично през 2020 година, като 60% от тях са прекарвали по повече от 30 часа на седмица в съответното заведение. В България едвам 15% до тази възраст са били записани на ясла, като от тях 8.9% са били " на дом " за по-малко от 30 часа седмично.

Сред държавите-членки на Европейски Съюз Дания записва най-голям дял на деца до 3-годишна възраст, получаващи минимум час на седмица публични грижи от детски ясли и центрове с 67.7%, следвана от Нидерландия с 67.6%, Люксембург (63.2%) и Франция (57.2%). Норвегия и Швейцария, също показани в проучването, демонстрират относително висок % на съответната метрика - 62.1% и 31.4%. На другия завършек на скалата с най-нисък дял на деца, получаващи публични грижи са източноевропейските Чехия и Словакия с по 4.8%, следвани от Румъния с 6.8%, Унгария (10.5%) и Полша (11.2%).
Грижа от трети лица
Освен публични детски центрове, за най-малките от време на време се грижат и техните баби и дядовци или професионално наети детегледачки, други членове на семейството (с изключение на техните родители), другари или съседи на фамилията. Средно за Европейски Съюз едвам 5.8% от децата на възраст под три години са били поверявани на сходен вид грижа за повече от 30 часа седмично, само че по-голям дял родители (15.1%) са доверявали децата си на такива лица обаче почасово или по-малко от 30 часа на седмица. В България 10.1% от най-малките са прекарвали целодневни грижи от трети лица, като преди нас са Сърбия, Ирландия, Румъния, Полша, Португалия и Гърция.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР