През 2020 г. по сметка на „МБАЛ „Свети Пантелеймон” –

...
През 2020 г. по сметка на „МБАЛ „Свети Пантелеймон” –
Коментари Харесай

27 млн. лв. вече са преведени за строежа на новия комплекс в МБАЛ-Ямбол

През 2020 година по сметка на „ МБАЛ „ Свети Пантелеймон” – Ямбол са преведени 13,5 млн. лева, представляващи паричната вноска за 2020 година и със същата сума през 2021 година е осъществено и съответното нарастване на капитала на сдружението. Предвидените за 2021 година 5,4 млн. лева и за 2022 година 8,1 млн. лева са включени в общия размер на средства за придобиване на дялове, акции и съучастия в Закона за държавния бюджет за 2022 година и са преведени на лечебното заведение на 22 юни 2022 година.

Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен надзор в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин и депутата от „ Продължаваме промяната “ Мирослав Иванов по отношение на стадия, на който е построяването на новия болничен комплекс в Ямбол.

„ По информация предоставена от лечебното заведение, все още е подписан и е влезнал в действие Договор за осъществяване на строителни работи с предмет „ Доизграждане на болничен комплекс към МБАЛ-Ямбол”. Строителството на обекта е почнало на 5 март 2021 година, а плануваните средства са на стойност 26 368 464,68 лева с Данък добавена стойност и са разпределени на три стадия на финансиране. Към сегашния миг е предоставено осъществяването на строителството единствено на I-ви стадий. За този стадий са изпълнени строително-монтажни работи (СМР) на стойност 11 505 293 лева с Данък добавена стойност, включващи подготвителни работи, съществени СМР, стоманобетонни и стоманени структури и детайли, съоръжения и други “, сподели министър Сербезова.

Тя обаче акцентира, че от началния стадий на строителството са налице проблеми, свързани с част „ Пожарна сигурност “, както и с доставката на здравна инсталация и обзавеждане. „ Това е наложило актуализация на плана в частта „ Пожарна безопасност” и подготовка на капиталов проект за обезпечаване на здравна инсталация и обзавеждане. Към момента казусът в частта „ Пожарна безопасност” е позволен, издадена е заповед за допълнение към Разрешение за градеж. От лечебното заведение обръщат внимание, че осъществяваните на градежа СМР са в директна взаимозависимост и софтуерна обязаност с доставката на здравна инсталация и обзавеждане на обекта. Дружеството обръща също внимание и на неналичието на финансиране за доставка на здравна инсталация и обзавеждане, както и на нуждата от актуализация на плановете във връзка с СМР и други действия, отчитащи инфлационните процеси в България “, добави министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР