През 2020 г. е преживяла най-горещата си година в историята,

...
През 2020 г. е преживяла най-горещата си година в историята,
Коментари Харесай

Какви са последиците от климатичните промени през 2020 г. за Азия

През 2020 година е претърпяла най-горещата си година в историята, заяви Организация на обединените нации преди срещата на върха COP26, като рисковите климатични условия са нанесли тежки провали върху развиването на континента, заяви Агенция Франс Прес.

В годишния си отчет " Състояние на климата в Азия " Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации съобщи, че всяка част на района е била наранена.

" Екстремните метеорологични условия и въздействията на изменението на климата в Азия през 2020 година са предизвикали гибелта на хиляди хора, разселили са милиони други и са коствали стотици милиарди долари, като в същото време са нанесли тежки провали на инфраструктурата и екосистемите ", съобщи СМО. " Устойчивото развиване е застрашено, като се усилват продоволствената и водната неустановеност, рисковете за здравето и деградацията на околната среда. "

Докладът излиза дни преди COP26 - конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата, която се организира в Глазгоу от неделя до 12 ноември.

В отчета се показват и общите средногодишни загуби, дължащи се на обвързваните с климата рискове. Китай е претърпял загуби за към 238 милиарда $, следван от Индия с 87 милиарда $, Япония с 83 милиарда $ и Южна Корея с 24 милиарда $.

Но като се вземе поради размерът на стопанската система, междинните годишни загуби се чака да доближат 7,9% от брутния вътрешен артикул за Таджикистан, 5,9% за Камбоджа и 5,8% за Лаос.

Продължително разселване
 Учени: Глобалното стопляне поставя завършек на интервал на захлаждане Учени: Глобалното стопляне поставя завършек на интервал на захлаждане
Палеоклиматолозите са открили, че световното стопляне е върнало Земята на климатичен режим, присъщ за най-топлия интервал след кр...

Прогнозите са, че нарасналата топлота и мокрота ще доведат до ефикасна загуба на работни часове навън на целия континент, което може да коства доста милиарди долари.

" Опасностите, свързани с времето и климата, изключително наводненията, бурите и сушите, оказаха доста влияние в доста страни от района ", съобщи ръководителят на СМО Петери Таалас. " В своята цялост тези въздействия нанасят обилни вреди на дълготрайното стабилно развиване. "

Много от обвързваните с времето и климата разселвания в Азия са продължителни, като хората не могат да се върнат по домовете си или да се интегрират на локално равнище, се споделя в отчета.

През 2020 година наводненията и бурите са засегнали почти 50 милиона души в Азия, което е довело до повече от 5000 смъртни случая. Това е под междинната годишна стойност за последните две десетилетия (158 млн. наранени и към 15 500 смъртни случая) " и е удостоверение за триумфа на системите за ранно предизвестие в доста страни в Азия ", като са обхванати към седем от всеки 10 души.

През най-топлата година в Азия междинната температура е била с 1,39 градуса по Целзий по-висока от междинната за интервала 1981-2010 година Регистрираната в съветския град Верхоянск температура от 38,0 С е най-високата известна температура на север от Полярния кръг.
 Съединени американски щати пресмята вредите от световното стопляне на 100 милиарда $ годишно Съединени американски щати пресмята вредите от световното стопляне на 100 милиарда $ годишно
Властите на Съединените щати правят оценка вредите от световното стопляне през тази година на 100 милиарда $, заяви президентът на Съединени американски щати...

Ледниците се свиват

През 2020 година междинните температури на морската повърхнина са достигнали рекордно високи стойности в Индийския, Тихия и Северния ледовит океан. Температурите на морската повърхнина и стоплянето на океаните в Азия и към нея се усилват повече от междинното за света. В Арабско море и в елементи от Северния ледовит океан те се затоплят с повече от три пъти по-висока скорост от междинната.

Минималната повърхност на арктическия морски лед (след разтопяването през лятото) през 2020 година е втората най-ниска в сателитните записи от 1979 година насам. На Тибетското плато и в Хималаите има почти 100 000 кв. км ледници - най-големите размери лед отвън полярните райони и източник на 10 огромни азиатски реки.

" Намаляването на ледниците се форсира и се чака до 2050 година масата им да намалее с 20-40%, което ще се отрази на живота и поминъка на към 750 милиона души в района ", се споделя в отчета. " Това има съществени последствия за световното морско ниво, районните водни цикли и локалните рискове като свлачища и лавини. "

Една четвърт от мангровите гори в Азия се намират в Бангладеш. Въпреки това мангровите гори в страната, изложена на тропически стихии, са намалели с 19% от 1992 до 2019 година, се споделя в отчета. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР