През 2019 те са 50, а през 2018 - 25Увеличават

...
През 2019 те са 50, а през 2018 - 25Увеличават
Коментари Харесай

Двойно повече дела за корупция по високите етажи на властта

През 2019 те са 50, а през 2018 - 25

Увеличават се делата за корупция по високите етажи на властта, които се гледат от Специализирания углавен съд. През 2018 година те са били 25, а през тази към този момент са 50. Това заяви арбитър Пламен Панайотов, който е зам.-шеф на съда на семинар, отдаден на антикорупцията и отнемането на нелегално добитото имущество.

От края на 2017 година делата за занемареност, закононарушение по работа, рушвет против министри, техните заместници, кметове и регионални шефове се гледат от спецсъда.

" Голяма част от тези, които постъпиха в края на 2017 година,са завършили на първа, а някои и на втора инстанция ", посочи арбитър Панайотов. Някои от тях към този момент били стигнали до Върховния касационен съд (ВКС).

Практиката посочила, че процесите, които са с по-малък брой подсъдими, в профилирания съд завършват най-много до 6 месеца.

" Това, което може да се каже от разбора за двете години е, че делата за корупция по-високите етажи на властта, се преглеждат в относително къси периоди, бързо завършват, като има и случаи, при които постановените присъди не се апелират пред втората инстанция ", уточни арбитър Панайотов.

Той посочи, че в тези случаи споразуменията били изключение. Процесите приключвали по общия ред, само че имало и такива, които се гледат по така наречен кратко правосъдно разследване, когато не се разпитват всички очевидци или пък се признават напълно обстоятелствата по обвинителния акт, което също било гаранция за експедитивност.

Съдиите от спецсъда обаче били на мнение, че се постановат бързи промени в периодите за разглеждане на делата. Съдия Панайотов даде образец с Англия, където един развой се насрочва за 10 или 20 поредни дни, и завършва. У нас това обаче напрактика било непостижима цел, тъй като по множеството каузи в профилирания съд се явявали едни и същи юристи, а ангажираността им водела до отсрочване. Назначаването на аварийни бранители имало дисциплиниращ резултат.

Друг проблем, с който се сблъсквали магистратите, които работят по корупционни закононарушения бил, че делата за занемареност и закононарушение по работа против министри, заместниците им, кметове, мъчно се доказвали. Причината - текстовете в закона са архаични и писани за друго време. При закононарушението по работа би трябвало да се търси специфичната цел, което още повече затруднявало разследващте.

От началото на годината в профилирания съд са постъпили към 3000 претенции за потреблението на Специални разследващи средства. Основно те се ползват по делата против незаконни групи. След основаването на КПКОНПИ в този и тип комисията също прави претенции за СРС.

" Има обаче една уязвимост. В момента, в който стартират да употребяват СРС, проверяващите органи стават мързеливи и не си дават сметка, че то е краен прийом ", уточни арбитър Панайотов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР