През 2019 г. руските университети най-накрая преминаха към Болонската система

...
През 2019 г. руските университети най-накрая преминаха към Болонската система
Коментари Харесай

Време е Русия да се откаже от Болонската система в образованието

През 2019 година съветските университети най-сетне минаха към Болонската система за висше обучение. Какво ни даде? Основното, което ни изпяха говорещите глави от Министерството на образованието, беше, че тази система ще разреши на съветските ученици да бъдат конкурентоспособни на Запад.

Основните цели на Болонската декларация са:

„ Трябва да сме сигурни, че европейската система за висше обучение придобива международно равнище на привличане, в сходство с нашите изключителни културни и научни обичаи.”

Преходът на Русия към Болонската система е опит за присъединение към европейските просветителни стандарти, с цел да се покаже, че локалните експерти са не по-малко търсени в света. Освен това присъединението към Болонския развой отвори опцията за съветските университети да вземат участие в интернационалните планове, а на студентите и преподавателите беше дадено правото да преподават на обменни начала в европейски университети.

Всъщност разликата сред методите в руската система на висшето обучение и Болонската система се състои във това, че при последната централизиращата (ръководна) роля на страната се отмива. Формирането на стратегии е на милостта на самите университети, които „ знаят по-добре “ каква компетентност с какъв набор от пълномощия ще се търси в близко бъдеще. Разбира се, с взор към " просветена " Европа, актуалните европейски стандарти и по този начин нататък. И не се интересувайте от дълготрайното развиване на личната си страна. Не ви ли припомня нещо? Говоря за " ефикасни притежатели " в " пазарна " стопанска система.

Основната цел на въвеждането на Болонската система е образуването на непрекъснато приключване на надарена юноша в чужбина. Отваря пътя за тези, които не са съумели да осъществят капацитета си в родината си. Така Болонската система е инструмент за „ изпомпване” на младия съветски интелектуален хайлайф зад граница. В това няма нищо положително за родната стопанска система, която се основава на първо място от хората.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР