През 2019 г. инвестициите във водоснабдяването са нараснали спрямо предходната

...
През 2019 г. инвестициите във водоснабдяването са нараснали спрямо предходната
Коментари Харесай

Мистерия: Повече ВиК инвестиции, а течовете растат

През 2019 година вложенията във водоснабдяването са нарастнали по отношение на миналата година, само че все пак загубите при преноса на питейната течност, вместо да намалеят, са се нараснали. Качеството на услугата като цяло не се е подобрило и по тази причина за 2021 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) счита да ореже цените на 15 ВиК оператора. при 10 ще има покачване на цената, а в Монтана няма да има смяна.

Откритото съвещание по на КЕВР за цените на водата за идната година ще бъде извършено в четвъртък – 3 декември, а ден по-рано комисията разгласява и резултатите от на активността на водните сдружения, който сочи, че множеството сдружения не престават да не реализират заложените в бизнес проектите си цели. В същото време точно осъществяването им е в основата на годишното одобрение на нови ВиК цени.

Така поевтиняване е планувано за Русе, Силистра, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, Добрич, Видин, Велико Търново, Габрово, Благоевград, Стара Загора, Ловеч и София-област. Най-сериозно ще е понижението във Видин, Ямбол и Добрич. По-голямото повишаване ще е в София – 6 на 100, както и в Разград – също с толкоз.

От разбора на активността на ВиК-ата за 2019 година излиза наяве, че множеството от тях не покриват значими индикатори за работата си и за качеството на предлаганата от тях услуга.

Интересен миг е този, че през предходната година водните оператори са отчели вложени общо 112.956 млн. лева в инфраструктурата си, което е повече от вложените 107.623 млн. лева в миналата година, само че течовете при преноса са се нараснали от 6.87 на 100 през 2018 година на 61.1 % загуби на вода в целия бранш през предходната година. На какво се дължи това от КЕВР отговор не дават. Любопитен миг от статистиката в разбора е обаче, че най-малки са загубите на вода при микропредприятията – 53.26 на 100, до момента в който най-сериозни са течовете при междинните оператори – 68.8 %. В същото време ВиК операторите обезпечават от лични средства под 69 на 100 от вложенията, другите са от държавния бюджет. През 2019 година евросредства не са били вложени във ВиК мрежата, по данни на районното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР